Mindennapi stresszforrásaink 5. Kritika

Valahol azt olvastam, hogy a kritika nem fér össze a szeretettel, mert az igazi szeretet feltétel nélküli. Nyilván ezért reagálunk olyan stresszesen és érzékenyen a kritikára, saját egónk védelmezése mellett. Talán kicsit túlzó ez a megállapítás, hiszen olykor segíteni próbálunk a másiknak a kritikával (feltéve, hogy a másik egyáltalán tehet a változásért), de van benne valami. Képzeljük el, hogy belépünk egy szobába, ahol két ember tartózkodik. Amikor meglátnak, az egyik arca felragyog az érkezésünk láttán, a másik végigmér, és már fogalmazza magában a kritikát, elvárásokat stb.. Melyiknél érezzük, hogy elfogadnak?

Olyat is hallottam, hogy manapság egyfajta “véleménydiktatúrában” élünk. Mindenki kéretlenül is osztogatja a véleményét és tanácsát. Ha történik valami az országban vagy a világban, nem a tények, hanem különféle szakértők véleménye hallható a médiában. Van egyáltalán még valami a világban, ami nem csikar ki azonnal véleményt belőlünk?

Ha a kéretlen véleményekkel nem is tudunk mit kezdeni, a biztonság kedvéért mi is gyakorolhatjuk a feltétel nélküli elfogadást, azt a hozzáállást, amikor nem hasonlítgatunk embereket, és nem akarjuk őket – a saját ideáljainknak megfelelően – “tökéletesre csiszolni”. Nézzünk a szándékok mögé: aki folyton csiszolgatna, az valóban a világot, vagy inkább önmagát nem tartja ideálisnak? Ne felejtsük el, hogy az őszinteség soha nem a másikról, hanem önmagunkról szól! Esetleg figyelmeztessük erre a buzgó kritizőröket is, akik őszinteségnek címkézik fel a faragatlanságot, miközben önmagukról mélyen hallgatnak.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s