Mindennapi stresszforrásaink 6. Teljesítménykényszer

Kétségtelen, hogy a mai társadalom által diktált teljesítménykényszer igen erős stresszforrás, különösen azok számára, akik amúgy is megfelelési kényszerrel küzdenek. Ma már nem úgy megy, hogy levadásszuk a mammutot, és garantált a túlélésünk. Inkább azt érezzük, hogy akármennyit dolgozunk és teljesítünk, csak nem akar javulni a hétköznapi életszínvonalunk és a biztonságérzetünk. Kérdés persze, hogy mi az ideális színvonal, reális-e, vagy netán nincs-e úgy megszervezve az egész mai társadalom és gazdaság, hogy ne is érhessük el a teljes egzisztenciális biztonságot? Erre talán nem is tudhatjuk a választ, mindenesetre ha reális célokat tűzünk magunk elé, akkor nem nagyon marad más választásunk, mint bizakodni, tervezni, megoldani és újra próbálni.

Hogyan reagálunk erre a teljesítménykényszerre? Van, aki maximalizmussal, munkamániával, önmaga agyonhajszolásával. Ez a típus képtelen hátradőlni addig, amíg el nem végzi a feladatait, és sokszor határidő előtt végez a munkájával, mert csak a komplett dolgokkal elégedett. Gondolatban mindig önmaga előtt jár tíz lépéssel. A másik típus szintén érzi a teljesítménykényszert, de valamiért képtelen befejezni a feladatait. Valahol a vége előtt megtorpan, és abbahagyja. Folyton önmaga mögött kullog.  Aztán ahogy egyre nő benne a stressz és frusztráció a be nem fejezett feladatok, elhanyagolt határidők miatt, a szorongás végül önbizalma megroggyanásához vezethet.

Szepes Mária írta a “Mindennapok mágiájában”, hogy a be nem fejezett feladatok olyanok, mint az elvágott erek: életerőnk szivárog belőlük. Minél több ilyen van a hátunk mögött, annál többfelé szivárog el az életenergiánk. Mi hát a megoldás? Értékeljük a kisebb teljesítményeket is, veregessük magunkat vállon miattuk, és inkább vállaljunk magunkra kevesebbet, de azt teljesítsük derekasan. Akárcsak általánosan a pszichoterápiában, itt is érvényes az az elv, hogy ne idealista, hanem reális célokat tűzzünk magunk elé, legyünk tudatában erősségeinknek és hiányosságainknak, és ezek elfogadásával fejlesszük önbecsülésünket.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s