Mindennapi stresszforrásaink 7. Életritmus

Az életnek megvan a maga univerzális, illetve sajátos ritmusa, ami ciklikusságokat és szakaszokat mutat. Ezt egyesek izgalmasnak, mások stresszesnek élik meg. Vannak, akik az állandóságtól (a korlátoktól) szoronganak, mások a változásoktól. Ez részben egy alapvető hajlam kérdése, másrészt nyilván az életkörülményeké – ha éppen jónak ítéljük meg az életünket, jobban retteghetünk a változásoktól, mint ha úgy érezzük, hogy ennél már nem lehet rosszabb. De olyanok is akadnak, akik a legrosszabb körülményekhez is ragaszkodnak, hiszen azokat legalább ismerik, míg az ismeretlen és az új örökké ijesztő számukra.

Visszatérve az életritmushoz és a ciklusokhoz: ahogy a természetben, úgy az emberi életben is megvan az aktivitás, a passzivitás, avagy a kiárasztás és a befogadás ideje. Egy kezdeményező, hiperaktív (alkotó típusú?) ember nehezen emészti meg, ha olyan időszak köszönt be az életében, amikor hátra kell dőlnie, másokra (vagy külső körülményekre) kell bíznia az események alakulását, ki kell várnia a fejleményeket, illetve olyan dolgokat kell befogadnia, amiket mások alkottak meg. Ugyanilyen nehéz lehet egy alapvetően passzív-befogadó (fogyasztó?) típusú embernek megélni azt, ha az élet fokozott aktivitást, merészséget, kreativitást vár el tőle. Pedig az energiaáramlás mindig adok-kapok formában nyilvánul meg, ezért aki az érmének csak az egyik oldalát tudja megélni, törvényszerűen nem lehet kiegyensúlyozott.

Az élet egyfajta egyéni evolúció. Aki egyedül gyámoltalan, döntésképtelen (magyarán társfüggő), biztos lehet benne, hogy az élet előbb-utóbb rákényszeríti az egyedüllétre és az önálló feladatvégzésre, hiszen ennek megtanulása túlélésének záloga. Ugyanez érvényes a túlzottan “pörgős”, kompromisszumot nem ismerő emberre. Ha nem tanulja meg a befogadást, elfogadást és passzivitást, egyre kevesebb kihívásnak tud majd megfelelni.

Ezért jó, ha felismerjük és elfogadjuk mindazt, amit éppen egy aktívabb vagy egy passzívabb életszakasz diktál.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s