Mindennapi stresszforrásaink 10. Körülmények

Valószínűnek tartom, hogy az előző bejegyzések után sokakban ez merült fel: “Igen, igen, persze, ezekben mind van igazság, de hogy lehetne normálisan élni, amikor a főnököm egy pszichopata, anyagilag becsődöltünk, súlyos beteg van a családban, nem tudjuk eladni a lakásunkat stb.?” Talán egy “notórius ezoterikus” most azt írná: semmi sem történik velünk véletlenül, ezek mind tükrök, amelyekbe nézve tanulnunk kell önmagunkról, és ha belül sikerül pozitívra hangolnunk magunkat, valamint hinni, hinni és hinni, akkor előbb-utóbb javulni fognak a körülményeink.

Bizonyos mértékig hiszek is ebben, mégsem írom ezt. Igen, vannak brutális körülmények. A legfontosabb dolgunk nem pozitívan, hanem reálisan gondolkodni, vagyis: a jelenre nézve elfogadjuk, a jövőt viszont igyekszünk mi meghatározni. Sok életkörülmény nem rajtunk áll, de mi döntjük el, mennyire adjuk át  magunkat a kesergésnek. Mi döntjük el, hogy lépünk-e, amikor jobb alkalom adódik. Hogy tartjuk-e a lelket magunkban és másokban is. Hogy engedjük-e, hogy a körülményeink határozzanak meg minket. Sokan valamilyen cimkével határozzák meg magukat, pl. “munkanélküli vagyok”, “cukorbeteg vagyok”. Ha elfogadjuk ezeket a jelzőket, mint lényünk meghatározóit, az olyan, mintha az élet nagy futóversenyében beleugranánk egy ilyen feliratú zsákba, és abban szökdécselnénk tovább. Nyilván romlanak az esélyeink.

Ahhoz, hogy meghatározzuk, kik vagyunk valójában, sokkal mélyebbre kell ásnunk. Ott talán nem is szavakat fogunk találni, csak érzéseket. Az is lehet, hogy nem lesz teljesen világos, kik vagyunk, de az igen, hogy kik nem, és már ez is sokat segít a behatárolásban. Van egy kedvenc mondásom: “Amit nézel, az a világod.” Szándékosan nem azt írtam, hogy “amit látsz”. Mert az csak a körülmény. Azt viszont mi döntjük el, mit nézünk, merre fordítjuk a fejünket, mivel foglalkozunk szabadidőnkben, “melyik tévécsatornát választjuk”, már ha egyáltalán… Ezek a MI világunk részei.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s