3 tipp stressz ellen az Új Évre

Mielőtt beköszöntene az új esztendő, jól jön néhány technika, amit pár nap, hét vagy hónap alatt begyakorolhatunk a stressz ellen. A leghatékonyabb módszer természetesen még mindig a rendszeres relaxáció és a meditáció (lásd bővebben a fenti menüben), főleg kifejezett szorongás, idegkimerültség, pánikroham vagy depresszió esetében, de léteznek gyors, “instant” megoldások is, amelyek közül én most hármat mutatok be.

1. Rajzfilmfigura – Ahogy már a “Stressz” címszó alatt és az e-könyvben is leírtam, amikor úgy érzem, hogy az idegesség vagy szorongás kezd elhatalmasodni rajtam, elképzelek egy komikus rajzfilmfigurát, olyasmit, mint Taz, és átviszem bele az érzéseimet, hogy jelenítse meg. Ha elég élethűre sikerül, előbb-utóbb nevetés lesz a vége. Az is jó megoldás, ha eljátsszuk a figurát, eltúlzott gesztusokkal, mozdulatokkal, arckifejezésekkel. Úgy talán még könnyebben jön a nevetés. Ez a technika segít rádöbbenni saját reakcióink groteszk mivoltára.

2. Apacuka-zimmerzumm – Kissé hasonló az előzőhöz, csak itt kifejezetten szavalni, mondókázni, énekelni kell. A legerősebb hatást az értelmetlen szövegekkel érhetjük el, mivel ezek semmilyen irányba nem befolyásolják a tudatunkat és a tudatalattinkat, ellenben kizökkentenek a megszokott stressz-mintázatból. Pánikzavarban szenvedőknek szokták ajánlani “zöld béka” technikaként is: amikor jön a roham, hangosan azt kell kiáltani, hogy “zöld béka!” (halk megjegyzés: én inkább a “kutykuruttyot” javasolnám). Persze az első lépéseket nagyon nehéz megtenni, mert a pánikroham intenzív félelemmel jár, de már néhány alkalom megszakíthatja az ördögi kört.

3. Tánc – Szinte bárhol gyakorolható technika, még ágyban fekve is. Nem kell hozzá Ginger Rogersnek vagy Fred Astairnek lenni, mert az a lényeg, hogy a saját érzéseink számára találjunk egyéni kifejezési formát. Bármilyen műfajt választhatunk a törzsi tánctól a breaken át a tangóig. Még azt sem mondom, hogy húzzuk be a függönyt, mert a megdöbbent szomszéd először is ne bámuljon, másodszor pedig miért ne lehetne a tánc az új hobbink?…

(Természetesen ezek a módszerek nem olyan helyzetekre valók, amikor meg kell oldanunk egy konkrét problémát vagy konfliktust. Nem az elkerülés a cél, hanem az érzéseink feldolgozása, és a lehúzó örvények megszüntetése. Ha konkrét nehézségünk van valamivel, vagy hajba kaptunk valakivel, arra is léteznek önfejlesztő és konfliktuskezelő technikák.)

Van valakinek más speciális trükkje a stressz ellen?

Reklámok

6 responses to “3 tipp stressz ellen az Új Évre

 1. Egy rövid időre elvonulni a világ elől egy olyan helyre, ami kedves a lelkünknek, bármi miatt… Legyen az egy park, egy erdő, egy építmény. Esetleg, mindezt kedvenc zenénk társaságában…

  De egy tartalmas – vagy épp kevésbé tartalmas – film is segíthet a kikapcsolódásban. A lényeg, hogy elvonja a figyelmet a pillanatnyi problémáról, ami a nyomást okozza.

  • Tök igazad van, csak én olyanokat próbáltam összegyűjteni, amihez nem kell egy adott körülmény vagy eszköz, hanem a bárhol-bármikor kategória. De ezen az analógián is tovább lehet haladni, és jön a forró fürdő, szauna, csokoládégyár, együttlét a kedveseddel, és egyéb andalító finomságok… Egyébként a zenét, a filmet és az erdőt azért jó, hogy említetted, mert ezekből bizony fel lehet töltekezni olyan későbbi alkalmakra, amikor abszolút magadra vagy hagyatva a megoldásokkal. Nehéz például egy dzsessz-szaxofonszólót elképzelni a kis táncunkhoz, de ha legutóbb alaposan feltankoltunk ilyen muzsikából, jobb eséllyel sikerülhet…

 2. Nem tudom, erről volt-e már szó: légzés.
  – 3-ig számolok belégzés alatt, 5-ig kilégzés alatt. Nem könnyű, valamiért az emberek hosszabban akarnak belélegzeni mindig. (felszívják magukat :-D) Később meg lehet tanulni szünetet tartani a kettő között. 3 mp belégzés, kis szünet, 5 mp kilégzés, kis szünet.
  – Aztán van a jógában a váltott orrlyukú légzés. Bal orrlyuk benyom, jobbon beszív, aztán jobb orrlyuk benyom, balon kifúj. Ezt egy darabig, majd csere.
  – És nem árt 10-ig számolni magunkban, ha valami gond van. Lassú, nyugodt lélegzéssel.

  Tetszik az oldalad, rengeteg az infó mindegyik menü alatt, és egy csomó minden ingyen is elérhető. Ez a bejegyzés meg a humora miatt is tetszett. Csak így tovább!

  • Hú, a légzés! Valóban alap. Köszi!
   Erről lehet, hogy külön kéne írnom egy bejegyzést, bár a lényeget már leírtad.
   Köszönöm a dicséretet is, látogass vissza minél többször! Remélem, találsz hasznosítható dolgokat.

 3. Szia!
  Nagyon tetszik az oldalad! Nagyon jól összefoglalod a tapasztalataidat. Szerintem, ahogy nekem is, sokaknak hasznos és lelkesítő ezeket átolvasni és használni!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s