Jógatánc

Azt mindnyájan tudjuk, hogy a jóga rendkívül jó hatást gyakorol a testre, a lélekre és a szellemre, ráadásul több változata közül választhatunk. Ha viszont valaki a táncot is legalább annyira szereti, akkor érdemes kipróbálnia a jógatáncot. A jógatánc plusz dimenziót ad a jóga élményéhez. Áthágja a jóga hagyományos korlátait, és beleépíti a tánc lendületesen áramló mozdulatait. Ez által nagyobb szabadságot ad, és az önkifejezést is jobban elősegíti. Emellett viszont teljes testedzést is biztosít: erősít, tónusba hozza az izmokat, növeli az energiaszintet és a rugalmasságot. A statikus jóga ászanákat (tartásokat) és a dinamikusabb kortárstánc elemeket egyaránt használják benne, de magába foglalja különféle ősi táncok jellegzetességeit is. A mozdulatok harmonikus összekötése által folyamatos mozgás jön létre. A fizikai és pszichés állapot kiegyensúlyozásán túl a jógatánc a testtudatot is fejleszti, és ez által mélyebb önismeretet biztosít.

Hogyan néz ki egy jógatánc óra? Rendszerint bemelegítéssel kezdődik, ami klasszikus jóga-pozíciókból áll, majd elkezdődik a koreografált jógatánc edzés. Ebbe egy kezdő is bármikor becsatlakozhat. Az órát általában relaxációs és légzőgyakorlatok zárják. Ez biztosítja, hogy az ember harmonikusabb, könnyedebb állapotban hagyja ott az edzőtermet, mint ahogyan érkezett. Az edzéshez alkalmazott zenék hol a ritmusos táncot, hol az ellazulást segítik elő. A jógatánchoz nem szükséges jógamatrac, ami szintén felszabadító érzés lehet.

Itt kaphatunk egy kis ízelítőt videón.

Inspiráció és ajánlott irodalom:

http://www.jogastudioananda.hu/oratipusok/jogatanc/

http://www.yogadance.com.au/

http://www.expressiveyogadance.com/

Ahol ki lehet próbálni:

http://www.jogastudioananda.hu

Reklámok

2 responses to “Jógatánc

  1. Az Anandán kívül a Trafóban, a Gödörben és a Mozgássziget Stúdióban is tart órákat Ádám:)) Az órarendje: http://zadam.hu/07.aktualis/Calendar/February2010.html Információk még: http://zadam.hu/05.jogatanc/jogatanc.html De természetesen próba az igazi cseresznye:)))

  2. sziasztok, a héten intenzív jógatánc workshop van a Gödörben! http://www.godorklub.hu/spicc/workshop 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s