Hosszú árnyéka van a stressznek!

Egy bejegyzést már írtam régebben az életritmus fontosságáról: hogy vannak aktívabb és passzívabb időszakok az életünkben, hogy megvan a vetés, a termés beérésének és az aratásnak az időszaka, és hogy ezt mindenki másképp éli meg. Kinek ez, kinek az a nehezebb. Nem beszélve az időszakok közötti átmenetről, amelyek átalakulást követelnek meg tőlünk.

De mit értek az alatt, hogy a “stressznek hosszú az árnyéka”? Amikor sok a dolgunk, ezerrel pörgünk (mindegy, hogy kötelességből vagy önszántunkból) egyszerűen nincs időnk és lehetőségünk a stressz felismerésére és kezelésére. Nincs módunk eltöprengeni azon, hogy milyen forrásokból származik, milyen érzésekkel reagálunk rá, és a nagy hajtás miatt nem tudjuk feldolgozni a saját érzéseinket, a történésekre adott reakcióinkat. Az idegsejtjeink maximálisan el vannak foglalva mással. Tehát mikor szakad mindez ránk? Amikor már pihenünk!

Részben ebből ered a nyugdíjazási stressz, a kapuzárási pánik és a kismamák bezártság-érzése is, de sokan megtapasztalhatták már (rajtam kívül) egy hosszabb munkahelyi hajtás után is, amikor már kicsit hátradőlhetnének. Sőt: olyan embereket is ismerek, akik évtizedekig kitartóan ápolták beteg társukat, mellette voltak a kórházban, az utolsó időkben, végigrettegték a szörnyűségeket, és munka mellett végezték a betegápolást – közben mégsem volt bajuk, ellenben utána… Amikor rájuk szakadt az egész “történet”, ahogy ma mondani szokás. Elárasztották őket a kezeletlen reakciók és érzések, és jött az antidepresszáns és társai…

Tanulság és további agymenés a kattintás után!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s