Színpompás érzések

Ki hallott már arról, hogy vannak “alapérzések” és “parazita érzelmek”?

Mi az alapérzés? Az alapérzés, avagy autentikus érzés, egy olyan alapvető emberi reakció, amit már nem lehet tovább boncolni. Egy eredendő alapmotiváció. Már a kisbabák is érzik őket, akik az emberi társadalom játszmáiból még vajmi keveset értenek. Jellemzőjük, hogy fejlődésre, továbblépésre sarkallnak, túlélésünket segítik. A tranzacióanalízis szerint 5 alapérzés van, amiből 2 pozitív (öröm, szeretet), és 3 negatív (harag, bánat és félelem).

Miért fontos tisztában lennünk az alapérzésekkel? Mert sokszor nem is tudjuk, hogy milyen érzések mozgatnak bennünket, és rossz ösvényen indulunk el. Egyik alapérzést helyettesítjük a másikkal, vagy egy összetettebb érzelemmel, amelynek pedig másodlagosnak kéne lennie.

Mi a parazita érzelem? Az eredeti érzéseket felülíró, helyettesítő érzés. Mindenkinek van egy-két tipikus helyettesítő érzelme. Ezek jellemzője, hogy nem továbblépésre, hanem belenyugvásra ösztönöznek, túl hevesek az adott élethelyzethez képest, vissza-visszatérnek, megszállva tartanak, és annak látszatát keltik, hogy hozzánk tartoznak. Tipikus helyettesítő érzelmek: szorongás, zavar, tehetetlenség, háborgás, sértődés, önsajnálat, irreális bűntudat, bűnbakkeresés, irigység. Ezek azért alakulhattak ki bennünk, mert tilos volt az alapérzést átérezni, kifejezni, és egy „legális” (vagy annak vélt) érzelem lépett a tiltott érzés helyére.

Rendkívül fontos, hogy az összes alapérzés számára megfelelő – építő jellegű – kifejezési módot, avagy levezetési csatornát találjunk,  és tartsuk őket egyensúlyban.

De hogy jönnek ide a színek? A KATTINTÁS UTÁN kiderül!

(A következő cikk részben egy előadás, részben a saját fantáziám révén született meg, nem egyezik pontosan egyik pszichológiai irányzat alapelveivel sem.)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s