Lazítás hanggal és kéztartással

Találtam egy relaxációs módszert, ami az érzékszerves sorozaton belül remek átvezetés lehet a hangok birodalmába. Popper Péter pszichológus így írja le “A belső utak könyvében” a meditáció elsajátításának fázisait:

(1) Elsőként a koncentrációt fejlesztjük azzal, hogy csak egyetlen tárgyra (később tárgycsoportra) figyelünk, ítélkezés és a gondolat-elkalandozás nélkül. Ez egy több hétig tartó folyamat, amelynek lépéseit a könyv részletesen kifejti.

(2) Ha ez már jól megy, gyakoroljuk a tudatos ellazulást, a relaxálást. Ennek több eszköze is van. A “gondolati masszázs” főként a testre hat: a homlokunktól kezdve a lábfejünkig képzeletben lazára masszírozzuk az összes izmunkat, szakaszonként haladva. A “hangok és kéztartások” módszere inkább pszichés ellazulásra szolgál. Ennek leírását alább, a táblázattal együtt mellékelem.

(3) Ezután következik a meditáció, amelynek során megszabadulunk a túl sok ingertől, mentálisan szinte kiürülünk, így a psziché és az idegrendszer regenerálódni tud, egyszersmind közelebb kerülünk valódi önmagunkhoz.

(4) Végül a meditáció során felmerült spontán élményeinket újabb koncentrációs gyakorlatokkal dolgozhatjuk fel, tehetjük a helyükre.

A 3. lépésnél alkalmazhatjuk tehát a hangokkal és ujjtartásokkal végzett pszichés ellazulást. A magánhangzókat bizonyos sorrendben, hosszan kitartva, halkan magunk elé énekeljük, és ezalatt a testünk meghatározott részére figyelünk (táblázat első két oszlopa). Tapasztalni fogjuk, hogy minden hang az adott testrészben hoz létre rezonanciát. Az egyenletes ritmust könnyebben létrehozhatjuk a leírt kéztartással (táblázat 3. oszlopa) – combra fektetett kézzel, az adott ujjak összeérintésével. Az egész gyakorlatsort addig ismételjük előlről, amíg meg nem szűnik minden feszültség bennünk. Ne lepődjünk meg, ha közben előrébb billen a fejünk, légzésünk észrevétlenné válik, elsimul.

 

A folyamatosan zengetett hang A rezonáló testtáj, amelyre figyelünk Az összeérintett ujjak
I: iiii A fej Kisujj-hüvelykujj
É: éééé A gége Gyűrűsujj-hüvelykujj
A: aaaa A mellkas Középső ujj-hüvelykujj
Ó: óóóó A has Mutatóujj-hüvelykujj
U: uuuu Ágyék és alatta A két kéz lazán egymáson

Érdemes kipróbálni, hogy kinél mennyire válik be!

 

Forrás:

Popper Péter: A belső utak könyve, Magvető Kiadó, Budapest 1985

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s