Programok lelkünk számítógépében

Eddig talán a 4. szintről esett a legkevesebb szó az Andalodó blogban, holott az önprogramozás, a hiedelmek felülvizsgálata legalább olyan fontos a harmónia szempontjából, mint a stresszkezelés, a relaxáció vagy a meditáció.

Mindnyájunk lelkében számtalan bevésődés van, már a magzati korból is. Ezek egyszer valamikor a múltban megtörténtek, tehát nem tudjuk megszüntetni vagy új eseménnyel felülírni őket, ellenben át tudjuk alakítani a hozzájuk fűződő viszonyunkat, a rájuk adott reakcióinkat. Ha egy régi bevésődésre, egy mélyre ágyazódott hatásra szélsőségesen reagálunk, ha engedjük, hogy szinte külön életre keljen bennünk, akkor egyfajta PROGRAMOT indítunk el. Beprogramoztuk magunkat, a tudatalatti pedig teljesíti a programot.

Nézzük egy példát: gyerekkorunkban azt mondták ránk, hogy „látszik rajtunk, mennyire tutyimutyik vagyunk, soha nem leszünk strapabíró, talpraesett, önálló emberek!” A lehetséges reakciók a hiedelmeink és önértékelésünk függvényében: 1, elengedjük a fülünk mellett a megjegyzést; 2, mindenáron az ellenkezőjét akarjuk bizonyítani egész életünk során; 3, elkerülhetetlen végzetnek tekintjük, megfelelünk neki, így előbb-utóbb be is teljesedik a prófécia. (Az agresszív kisgyerek reakcióját nem említem, az egy másik téma…) Egyik reakció/program sem megfelelő, hiszen ha elengedjük a fülünk mellett, akkor esetleg az építő jellegű kritikát sem fogjuk meghallani, öntörvényű, nyegle emberré válhatunk, aki elszigetelődik a többiektől. Ha az ellenkezőjét bizonygatjuk, az örökös teljesítmény-kényszerhez és maximalizmushoz vezet. A „próféciáktól” való félelem pedig szorongást, önvádat, önsorsrontást idézhet elő.

Akkor most mit is lehet kezdeni ezekkel a programokkal? FOLYTATÁS ITT!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s