Harmónia az érzékszerveken keresztül 5. ORR

Az illat, ami lelkivilágunkkal együtt rezeg

 

Hát… megint szubjektív leszek, és egy kedvenc témámmal hozakodom elő. Nemrég írtam arról, hogy bizonyos illóolajoknak stresszoldó hatásuk van. Már csak azért is fontos ez, mert a szaglás az egyik legközvetlenebb, legősibb emberi tájékozódási módszer. Egy-egy illat jelentős hatást gyakorolhat ránk, és jó vagy rossz emlékeket idézhet fel bennünk, méghozzá mélyen, az ösztöneinkre is hatva. Mindenki számára egyéni, hogy milyen szagok és illatok hatnak rá felzaklatóan vagy megnyugtatóan. Hiába írom én le, hogy milyen mámorító a növényzet illata eső után, ha valaki utálja az esőt…

Az ember olyan természetű lény, hogy egész életén keresztül keresi azokat a dolgokat, amelyekben valamiképp a saját tükörképét látja viszont. Amikkel azonosulni tud. Amikkel együtt tud rezegni a lelke. Keresi a hozzá illő társat, munkát, otthont, nyaralóhelyet, zenét, filmet, hajviseletet, akármit. Mert ami a saját belső világunkra rímel, az segít fejlesztenünk magunkban az önazonosság tudatát, az önbecsülést, önbizalmat, sőt a belső biztonságot is. Ez által járul hozzá a feszültség oldásához.

Ilyen lehet a személyes illat keresése is. Ami engem illet, töredelmesen bevallom, hogy a parfümrajongók táborát erősítem. Mi több, egy évtizedes keresgélés után úgy érzem, meg is találtam a saját illatomat. Ez nagy szó, mert a legtöbb illatot az ember hamar képes megunni, akár meg is csömörlik tőle. Régebben, anyáink, nagyanyáink korában még általános divat volt hűnek lenni egy-egy parfümhöz vagy kölnihez, részben a csekély választék miatt is. Ma ezen a téren is túlkínálat van, így még nehezebb a döntés. Legtöbbünk nem is tudja, mi illik hozzá, merre keresgélje „élete illatát”. Pedig aki szeret illatot viselni, annak ez fontos kérdés, hiszen az angol „signature scent” kifejezés is arra utal, hogy a személyes illat éppoly szervesen hozzánk tartozik, mint az aláírásunk. Egy minket kifejező illat fellelkesít, életkedvet ad, beburkol, elűzi a stresszt, megvigasztal, elandalít. Az önprogramozáshoz is pozitívan járulhat hozzá, amennyiben sikerül tőle magabiztosabbnak, (kívül-belül) gazdagabbnak, elégedettebbnek, és így nyugodtabbnak éreznünk magunkat.

 

Milyen illat fejezi ki leginkább a lelkivilágunkat? PARFÜM KVÍZ, megfejtés, illat-kulisszatitkok és házilag készíthető parfümök a kattintás után!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s