Méreg és ellenméreg

…no meg a titokzatos “ARI”

Milyen találó elnevezés a magyar nyelvben a dührohamra, hogy „elfut a méreg”! A düh, az idegesség, az utálat (akár az önutálat is) tényleg méregként hat a lelkivilágunkra és az idegrendszerünkre. Bénít, sorvaszt, rohamosan terjed egyik részünkből a másikba. Kifelé is úgy szúr, mint egy mérges fullánk, mi több, akkor is megérezhetik rajtunk mások, ha minden erőnkkel palástoljuk. Végső soron a méreg a vesztünket is okozhatja (lásd a sokszor kiújuló gyomorfekélyek elfajulását).

Mit lehet ez ellen tenni? Nos, nyilvánvaló, hogy kell valami ellenméreg. Kinek mi… Egyéni szinten ellenméreg lehet az Andalodóban is bemutatott tudatos stresszkezelés, a relaxáció, a meditáció és az önprogramozás a negatív hatások ellensúlyozására. Társas kapcsolatok szintjén ellenmérgek lehetnek a kellemes közös élmények, kirándulások, hobbik, az élet színesítése, változatosabbá tétele, a számunkra hiteles bölcselők hallgatása vagy olvasása, esetleg valami hasznos küldetés elvállalása.

Magas stressz-szintű embereknél bármilyen feladat, munka, házimunka és probléma nagyobb adag mérget juttathat a szervezetbe, mint normál stressz-szintű embereknél. Ezért ha már muszáj elvégeznünk egy „nemszeretem” munkát, inkább használjuk fel bizonyos fokú „andalodásra”. Példa: mosogatás közben figyeljük meg érzések és gondolatok nélkül a víz mozgását, a buborékok mintázatát. Ne akarjunk mihamarabb túllenni rajta, hanem merüljünk el benne teljesen, de valamiképpen „kikapcsolt” idegrendszerrel.

És most következzen a legesleghatékonyabb ellenméreg: az „ARI” – a kattintás után!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s