Meditációs segédeszközök

Amint azt az Andalodó 4 szintjéből megtudhatjuk, a relaxáció és a meditáció között van különbség. A relaxáció passzív ellazulásra szolgál, az a célja, hogy rászoktassuk a szervezetünket a feszültségmentes állapotra. Legjobb, ha közben semmire sem gondolunk, csak lazán figyelünk a testünk, lelkünk és idegrendszerünk ellazulására, melegségérzetekre stb. A meditációnak azonban rendszerint valami célja van: arra a dologra összpontosítunk lazán, amit jobban meg akarunk érteni, amibe bele akarunk mélyedni. Ez lehet a semmi, a belső üresség is. Tudatunk lecsendesítésével, belesodródunk valamibe, azonosulunk vele, és ítélkezés nélkül jobban megismerjük. Elrévedésnek vagy andalodásnak is nevezhetjük. Míg a relaxációban leginkább egy masszázs, egy fürdő vagy az aromaterápia segíthet, a meditációhoz sokkal több segédeszközt felhasználhatunk.

Meditálhatunk a természeten; például úgy, hogy kiülünk a simogató napfénybe, és engedjük, hogy a virágzó fák illata, meg a madárcsicsergés magával ragadjon bennünket. Rákoncentrálhatunk valami belső lelki-tudati tartalomra is; utazásokat tehetünk saját magunkban, hogy a múltunkkal, jelenünkkel vagy akár jövőnkkel kapcsolatban ítéletmentes rálátásunk legyen valamire. Hallgathatunk meditációs hanganyagokat is, ha jobban szeretjük a más által vezetett, részünkről teljesen passzív meditációt.

Mi mindent használhatunk fel még a meditációhoz?

Meditációs zenéket

Természethangokat, ha nem tudunk csak úgy “kiülni”

Bútorokat, például babzsákfoteleket, párnákat

Gyertyákat, tetszés szerinti szimbólumokkal

Füstölőket vagy párologtatáshoz való illóolajokat, lehetőleg a legjobb minőségben

Meditációs kártyákat, útmutató gondolatokkal

Mandalákat, amelyeket megvásárolhatunk, letölthetünk pl. képernyővédőként a számítógépre, avagy magunk is elkészíthetünk, kézzel vagy mandalafestő számítógépes programmal!

Reklámok

One response to “Meditációs segédeszközök

  1. Hirtelen még eszembe jutott az imalánc (rózsfüzér, japa mala) a mantrázáshoz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s