Forgók és morgók

Avagy a szorongás alapformái

 

Olyan gyakran használjuk ezt a szót: szorongás. De vajon tudjuk, mit jelöl? Én bevallom, sokáig nem tudtam pontosan, pedig gyakran foglalkoztam lélektani témákkal, azt pedig csak tavaly értettem meg igazán, hogy miket okozhat és hogyan.

Hétköznapi értelemben a szorongás félelmet, idegességet, aggodalmaskodást jelent. Kórtani értelemben ezek súlyosbodott fokozatát. Abban különbözik a fóbiától, hogy nincs egyetlen konkrét kiváltó oka, inkább egy létállapot. A szorongás félelem az élettől és a haláltól, illetve mindentől, ami ezekkel együtt jár: egyedüllét, kapcsolat, állandóság, változás, öröm, bánat, siker, kudarc, kihívások, unalom, nyereség, veszteség… Halandó emberekként nálunk sokkal nagyobb hatalmaknak vagyunk kiszolgáltatva, és ez természetesen félelmet szül bennünk. Nemcsak a negatív és félelmetes dolgoktól lehet szorongani – vannak, akik a boldogságtól félnek, hiszen az bőven hoz nekik veszítenivalót. Ezért meg sem merik élni az örömöt. A szorongás akkor válik kórossá, ha átlép egy olyan küszöböt, ahol már hátráltatja az ember életét, pszichoszomatikus vagy szenvedélybetegségeket okoz, esetleg depresszióval, pánikkal, idegkimerültséggel, alvászavarral kombinálódik. Szintén súlyos eset, ha egy kapcsolat megy tönkre miatta.

Fritz Riemann német pszichoanalitikus írt egy remek könyvet ezzel a címmel: „A szorongás alapformái”. Ebből nagyon képletesen megérthetjük a szorongás természetét, illetve a négy alapvető szorongásformát. A szerző leszögezi, hogy ezek egyéni vonásokat mutathatnak, és rendszerint kombinálódnak is. Mégis érdemes a négy alapformát megismerni, mert érdekes módon hasonlítanak bizonyos kozmikus törvényekhez.

 

Forgunk, mint az égitestek… De hogy jön ez a szorongáshoz? KATT a magyarázatért!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s