A természet patikája

Avagy három hétköznapi csodanövény stressz ellen

 

A túlzott mértékű stressz ellen külső és belső eszközökkel is küzdenünk kell. Egyik sem ér semmit a másik nélkül. Ha megtanuljuk a stresszűző technikákat (relaxáció, légzésterápia stb.), de környezetünk és életvitelünk változatlanul zaklatott marad, valóságos Buddhának kell lennünk ahhoz, hogy felülemelkedjünk rajta. Ha viszont csak külső eszközöktől (gyógyszerek és egyéb szerek) várjuk a nyugalmat és jobb közérzetet, soha nem érhetünk el átfogó és tartós eredményt. Az 1. szabály tehát: igyekezzünk összehangolni a külső és belső harmóniát! A 2. szabály: ha nem tudjuk pontosan, miért borult fel bennünk az egyensúly, derítsük ki az okokat – akár segítséggel! A 3. szabály: zárjuk ki a görcsös akaratot az egész folyamatból, mert ha túlzottan rákoncentrálunk, és közben idegesség, félelem van a lelkünk mélyén, még a stresszűzés is stresszt fog okozni!

Ha ezeket az alapszabályokat tisztáztuk, elővehetünk három olyan egyszerű külső eszközt, amelyek eddig kevés hangsúlyt kaptak ezen az oldalon: a három legkönnyebben beszerezhető gyógynövényt, a kamillát, a levendulát és a citromfüvet.

Sokan elfelejtik, hogy a stresszes időszakokban kúraszerűen kell alkalmaznunk ezeket. Teából 2-3 csészével igyunk naponta, langyosan, lehetőleg mézzel ízesítve, mivel az is nyugtató hatású! Ha illóolajat használunk, minden este párologtassuk el 4-5 cseppet, legalább egy héten át! Gyógynövényes fürdőként is naponta alkalmazzuk – egy marék gyógynövénnyel, vagy 5-8 csepp illóolajjal. Szárított formában, párnába helyezve legyenek egy hétig a fejünk közelében, akár kombinálva is! Kúra nélkül nem győződhetünk meg eme gyógynövények áldásos hatásairól, így nem is ítélhetjük meg őket! (Persze arról győződjünk meg, hogy nem vagyunk-e allergiásak valamelyikre.)

 

Kamilla

Gyulladásgátló hatása ismertebb, mint nyugtató, idegcsillapító hatása, pedig már az óegyiptomiak is a napistenük megnyugtatására ajánlották fel a szertartásaikon, nem véletlenül. Leginkább teát szoktunk belőle készíteni; ez feszültség- és görcsoldó, testi-lelki-szellemi szinten csillapító és nyugtató, illetve az érzelmi terhek elengedésében is segíthet. Álmatlanság ellen is hatékony, főleg mézzel együtt. Ha fáradtak vagyunk, friss virág, szárított virág és illóolaj formájában is adagolhatjuk a fürdővizünkhöz.

 

Levendula

Nemcsak a molyok ellen jó a szekrényben, hanem az alvást is javíthatja egy kispárnában, az ágyunk környékére helyezve. Hatásában az a csodálatos, hogy nemcsak oldja a feszültséget, hanem egyúttal energiát is ad a higgadt cselekvéshez. Így válik egyszerre nyugtatóvá és serkentővé. Egyedi aromájú teáját mézzel tehetjük finomabbá és még nyugtatóbbá. Illóolajként párologtatóba csöpögtethetjük, így segít megszüntetni a szorongásos rohamokat, érzelmi labilitást, túlérzékenységet. Valamilyen semleges olajhoz (pl. mandulaolaj) keverve hatékonyan masszírozhatunk vele egy-egy görcsös, feszült testrészt.

 

Citromfű

Főként olyan stresszes problémákra elsőrangú, amelyek emésztési bántalmakban (pl. gyomorfájás) és alvászavarban nyilvánulnak meg. Úgy oldja az esti feszültséget, hogy reggel is jobb formában ébredhetünk, és nappali teljesítőképességünk is jobb lehet – nem úgy, mint az esti nyugtatók és a reggeli feketekávé kombinálása esetén. Ha szapora szívverést tapasztalunk magunkon, kenjük be a mellkasunkat a citromfű felhigított olajával! Fürdő formájában izomrángásokon, túlmozgásos panaszokon, görcsökön is segít.

 

 

Innen is vettem ötleteket:

www.vital.hu

http://www.lifequestherbs.com/

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s