Fényforrások és fekete lyukak

Sokan leélnek egy egész életet úgy, hogy utána sem járnak, mitől olyan fogékonyak a stresszbetegségekre, vagy miért olyan labilisak lelkileg. Legjobb esetben is csak a jelen körülményekre vagy a közelmúltra mutogatunk, esetleg alkati tényezőket emlegetünk, vagy másokat hibáztatunk. Pedig ezeknél talán még fontosabb az, hogy gyerekkorunkban, amikor a személyiségünk és a világlátásunk alapjai kialakultak, ki milyen hatást gyakorolt ránk.

Szinte mindenki találhat olyan embereket a családjában és a tágabb környezetében, akik az ÉLETELLENESSÉGÜKKEL tudatosan vagy tudat alatt erős hatást gyakoroltak rájuk. Nevezhetjük őket “fekete lyukaknak” is. A kiegyensúlyozottság és életöröm titkát, valamint az életenergia normális felhasználását nem tanulhattuk meg tőlük, mert fogalmuk sem volt róla. Erről persze nem feltétlenül ők tehettek, hiszen ők is ilyen mintákat kaptak, tapasztaltak. Általánosságban negatívan viszonyultak a világhoz, az élethez és az emberekhez. Szerencsés az, aki nem tudja, miről beszélek! Vannak családok, ahol többen is együtt élnek azzal a mentalitással, hogy “minek kellett megszületni, amikor az egész élet csak egy nagy szenvedés?”. Ezt aztán kritikátlanul sugározzák a gyerekek felé is, akár szavakkal, akár a viselkedésükkel, akár mindkettővel.

Keressük meg az életünkben – főleg gyerekkorunkban – a fekete lyukakat, és azonosítsuk azokat a hibás gondolkodási, érzelmi formákat, amiket tőlük vettünk át! Tudatosítsuk magunkban, hogy nem a saját mintáink, tehát alakíthatunk rajtuk.

Második lépésben tekintsük át azt, hogy kik voltak az ÉLETIGENLŐK, a pozitív hozzáállású emberek a környezetünkben, akiktől az életörömöt tanulhattuk meg! Kik voltak azok, akik átsugározták ránk a harmóniát, önmagunk elfogadásának és felvállalásának fontosságát, a szeretet feltétlenségét, illetve a derűs és bizakodó szemléletet? Nekik köszönhetjük, ha felnőttkorunkban képesek vagyunk “felkanyarítani a saját szánk szélét”, és önmagunkat összeszedve kimászni a sötét labirintusokból! Ezért nevezem most őket fényforrásoknak. Lámpást kaptunk tőlük.

Ügyeljünk a környezetünkben, családunkban lévő gyermekek lelki egyensúlyára és fejlődésére, és tudat alatt se sugározzunk át rájuk általános negativitást! Ez tőlünk ugyan folyamatos odafigyelést és munkát igényelhet, de a gyerek egész életére meghatározza, hogy milyen stratégiákkal teszi túl magát a nehézségeken! Legyünk őszinték magunkkal: jó nekünk, ha becsméreljük önmagunkat, utáljuk az embereket, és egy nagy tehernek tartjuk az életet? Ugye, nem? Akkor miért akarnánk ezt örökül hagyni gyermekeinknek? Inkább erősen koncentráljunk mindarra, amit szeretünk, így mi is több örömöt fogunk lelni az életben, és a gyerek is úgy fogja érezni, hogy érdemes volt megszületni! Nem utolsósorban pedig ez által a saját példánkon keresztül megtaníthatjuk neki, hogy önmaga is aktív alakítója az életének, nem a “sors szerencsétlen áldozata”!

Reklámok

One response to “Fényforrások és fekete lyukak

  1. Ez most éppen nagyon jól jött nekem! Pedig azt hittem ezek magától értetődő dolgok. De rájöttem, hjogy mégsem gondoltam át ezt így eddig. Nagyon nehéz azoknak, akiknek szinte csak ilyen rokonaik voltak gyerekkorukban, de ettől még nem kell végzetnek tartani. Azért lesz később egy választott családunk (saját család, barátok, tanítók, közösségek), hogy más mintákat is lássunk. Persze azért jó lett volna anno több lámpást kapni, de hát ezt dobta a gép… A gyerekek befolyásolásával is egyet értek: sok gyerek állandó panaszkodásban, káromkodásban nő fel, és ezt még akkor is érzik, ha nem konkrétan az orruk előtt zajlik. Nehéz szeretni az embereket, de egy gyerek máshogy nem indulhat el az életben!!!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s