Szorongva szeretni

Így, december és az ünnepek felé közeledve bizony elkél egy-két magvas gondolat a szeretetről. Egy korábbi bejegyzésben már írtam a szeretet alaptörvényeiről és titkairól, ahol azt is leszögeztem, hogy a túl sok káros stressztől “megborult” lelki-idegi állapotokban a szeretetre való képtelenség, illetve a „rosszul szeretés” jelenti az egyik legnagyobb problémát. Sem magunkat, sem másokat nem tudunk ilyenkor jól szeretni. Ezt hozhatjuk gyerekkorból, de kialakulhat felnőttkorban, különféle rossz élmények és negatív hiedelmek hatására is.

A felborult pszichés állapotokban jellemző, hogy a fejünkben élő „mumusok” színezik át a valóságot körülöttünk, és még tápláljuk is őket rendszeresen. Ez persze lehet enyhe, közepes vagy súlyos fokú is (amikor már muszáj orvosi segítséget kérni). A félelem és a negatív meggyőződések nem valami objektív tapasztalaton alapulnak, hanem szubjektívan léteznek, sokszor mindenféle kiváltó ok, indok vagy forrás nélkül. Persze könnyű találni indokot vagy forrást nap mint nap ebben a stresszes világban, de a szorongás és a szomorúság alapállapota akkor is velünk marad, ha éppen véletlenül nincs mitől félnünk, bánkódnunk vagy idegeskednünk, nem éltünk át sorscsapást, és nem bántott senki. Egy állandó alapinger lehet, ami mindig talál magának formát a megnyilvánulásra, vagy ha nem, akkor kreálunk hozzá valamiféle tünetet, problémát, kudarcot.

Na és akkor kanyarodjunk a szeretetre! Hogyan szeret egy ilyen ember, ha tud egyáltalán? Mi a szeretetéhség, és mi a szeretetmohóság? És van-e kiút? KATT IDE!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s