Vörös bika helyett lassú tehén

Az anti-energiaitalok

Úgy másfél éve azon merengtem, milyen furcsa, hogy tele van a piac élénkítő italokkal (kávé, energiaitalok, gyömbéres limonádé vagy tea), de az ellenkezőjét még nem találta fel senki. Nos, időközben ezt a piaci rést is igyekeznek betömni: megjelentek az anti-energiaitalok, amelyek azt ígérik, hogy néhány órára ellazítják, megnyugtatják az embert. A „Slow Cow” nevű készítmény például bizonyosan a sikeres „Red Bull” méltó párja akar lenni. Az új trendnek, amely egyébként 2005-ben kezdődött egy japán termékkel, még örülhetnénk is, ám az ember fejébe szöget üt a gondolat, hogy vajon mivel érik el a nyugtató hatást. Mert ugyebár a koffein és társai lelki, idegi és fizikai hatásáról is lehetne kétkedve beszélni, de ami látványosan ellazít, az még gyanúsabb…

Nem is alaptalan a gyanakvás, mert akad olyan anti-energiaital, amelybe a marihuána hatóanyagát keverik. A többiben általában gyógynövénykivonatok vannak, például valeriána, csipkebogyó, hársfavirág, komló, golgotavirág, káva gyökér vagy kamilla. Előfordulhat bennük az agyban az alvás szabályozásáért felelős melatonin nevű hormon is, nátrium, kálium, B-vitamin, valamint L-teanin is, ami nyugtató hatású aminosav, és többek között a zöld tea egyik alkotórésze. Akár természetes, akár mesterséges, akár jótékony, akár ártalmas összetevőkről van szó, soha nem lehetünk biztosak benne, hogy az italok fogyasztása után például a munkánkhoz, autóvezetéshez vagy éppen babagondozáshoz szükséges koncentráló-képességünket meg tudjuk őrizni (pláne ha valaki könnyen elalszik).

Az utóbbi két évben világszerte megduplázódott a lazító italok forgalma: 2010-ben 127 millió liternyit értékesítettek belőlük, a becslések szerint ez a szám 2014-re 300 millió literre fog nőni. A legtöbb ilyen italt nem is egyszerűen a túlhajszoltság és túlzott feszültség oldására ajánlják, mondjuk a nap végén otthon, hanem bármilyen stresszes helyzet előtt is (!), mint amilyen például egy első randi, egy nyilvános felszólalás, egy bírósági tárgyalás, egy forgalmi dugó, vagy egy állásinterjú. A leghíresebb anti-energiaitalok a Slow Cow, a Relaxing Soda, a Drank, a Purple Stuff, a Vacation in a Bottle, a Just Chill és a Dream Water. Az említett marihuána-hatóanyagú (THC, azaz tetrahidrokannabiol) ital a Canna Cola, amely kereskedelmi forgalomban azért szerencsére nem kapható, csak gyógyászati célra. Az anti-energiaitalokat egyelőre széles körben nem vizsgálják, ezért forgalmazásuk még nincs szabályozva sem. Várható, hogy mivel az EU nemrégiben szigorította a gyógynövényes készítmények forgalmazását, ezek az italok sem lesznek sokáig széles körben elérhetők.

.

Inspiráció és ajánlott irodalom:

www.slowcowdrink.com

www.relaxingsoda.com

http://www.drankbeverage.com/

http://www.nlcafe.hu/gasztro/20110723/marihuana-hatoanyag_kerul_az_anti-energiaitalokba/

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s