Kérdezzük magunkat!

A stresszforrások feltérképezése

Ha tisztán látunk a saját életünkkel kapcsolatban, sokkal inkább a kezünkben tarthatjuk az irányítást, mint ha csak a körülményekre bízzuk magunkat. Igaz ez a stresszes problémákra is. Ha időben felmérjük, mennyi stressz nehezedik ránk, milyen fajták, és mit tehetünk ellenük, kevésbé leszünk kiszolgáltatva a túlhajszoltságnak, a stresszbetegségeknek. Ez a módszer is a stressz helyes kezelését segíti. (A következő módszer Gerard Hargreaves Stresszkezelés című könyve alapján állt össze − Scolar Kiadó, 2006.)

Vegyünk egy papírlapot, írjuk fel a következő címsorokat, és hagyjunk mellettük helyet a válaszok kidolgozásához! Ne feledjük azt a fajta stresszt sem, amit a túl kevés inger, az unalom vagy monotonitás okoz! Hasznos beszélgetéseket folytathatunk a velünk egy háztartásban élőkkel, ha megmutatjuk egymásnak is a papírunkat. Hátha nekik is van ötletük, vagy nekünk az ő számunkra…

  • Stresszforrások az életemben” – Ebbe a rovatba írjuk bele, hogy mi okozhat nekünk feszültséget vagy túlterheltséget az otthonunkban (emberi és nem emberi tényezők egyaránt), a munkahelyünkön, a közlekedésben, és – nem utolsósorban – saját magunkban. Az utóbbira szánjunk több időt! Gondoljuk át, hogy milyen szokásunk okoz plusz idegességet, esetleg felesleges pluszmunkát, stb.
  • Kezelhetőség” – Tekintsük át, hogy a fentiek közül melyik kezelhető, melyik részben, és melyik nem! Melyik függ tőlünk, és mennyire? Mit tehetünk azokkal a stresszforrásokkal, amiket nem szüntethetünk meg? Hogyan viszonyulhatunk hozzájuk másképp? Amelyik kezelhető, azokkal mit kezdhetünk? Egyedül is menni fog, vagy valamilyen segítség kell hozzá?
  • Jelek és tünetek” – Gondoljuk végig, milyen testi, érzelmi, mentális és viselkedésbeli tüneteket okoz nálunk a túlzott mértékű, illetve hibásan kezelt káros stressz!
  • Jelenlegi védelmi stratégiáim” – Milyen tulajdonságok, tevékenységek állnak rendelkezésünkre a káros stressz elleni védekezéshez?
  • Lehetséges jövőbeli stratégiák” – Mit alakíthatunk még? Mit tanulhatunk meg? Milyen stresszoldó vagy rekreációs programok, technikák érdekelnek?
Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s