Eustressz piros szalaggal átkötve

Mivel az előző cikk elég negatív színben tüntette fel a világot, és mivel most egy kéthetes szünet következik itt, a honlapon, szeretném így karácsony előtt örömtelibbé és meghittebbé tenni a hangulatot. Ugyanis bár teljesen igaz az, amit az előző cikkhez érkezett hozzászólásra is válaszoltam, vagyis hogy stressz nélküli élet nincs, és hogy folyamatosan úszni kell, nehogy elsüllyedjünk, azért ne felejtsük el, hogy a stressz a szervezet, az idegrendszer természetes reakciója. Nélküle nem lenne élet, mert ő biztosítja, hogy alkalmazkodni tudjunk a változásokhoz. Nélküle nem jutnánk egyről a kettőre. A stressz nem egyenlő a szorongással, hiszen hozzásegít a nagy teljesítményekhez, és egyik fajtája, az eustressz például örömérzést, boldogságot okoz. A hibás stressz-reakciók és a félelmekkel, haraggal, bánattal való túlzott azonosulás az, ami zavart idézhet elő ebben a folyamatban. A változás kulcsa pedig bennünk van.

Próbáljunk meg magunknak és egymásnak eustresszt ajándékozni az ünnepek idején! Csomagoljuk be szépen és bontsuk ki hálásan! A lelkesedés és öröm ajándékként való megélésével közelebb juthatunk az ünnepek valódi jelentéséhez, lelki és szellemi tartalmához. Nemcsak egy hagyomány lesz a sok közül, nemcsak egy piros betűs nap a naptárban, amikor muszáj ajándékozni, hanem egy nap, amikor a jelenben vagyunk, és megéljük az életünket annak teljességében, minden fontos kapcsolatunkkal együtt. Amikor magunkra és szeretteinkre is tényleg figyelünk, amikor minden öröm közössé válik. Amikor a szívünkkel megértjük az áldás szó jelentését, és felismerjük azt az életünkben. Ehhez legbelül nyitott és figyelmes állapotban kell lennünk, ami csak szeretettel valósítható meg.

Ami pedig az év végi fogadalmakat illeti, néhány (egyszerűbb és bonyolultabb) tipp a kiegyensúlyozott új évhez:

– Több kirándulás a természetbe.

– Több légzőgyakorlat, relaxáció és meditáció

– Több örömöt okozó tevékenység és az öröm intenzívebb megélése

– Több figyelem a testnek, mozgás, étrend, vitaminok, gyógynövénykúrák szintjén (és a szükséges, de halogatott vizsgálatokra való eljárással)

– Több társas és közösségi élmény, baráti kapcsolatok megerősítése

– A határok meghúzása: avagy mi az, ami ránk vonatkozik, a mi felelősségünk, és mi az, ami nem. Elhatárolódás energiavámpír emberektől és dolgoktól. Kiállás önmagunkért.

– Önprogramozás: a negatív megélések és bevésődések reálissá, majd pozitívvá alakítása (lásd fent a 4. pontot!). Régóta cipelt terhek letevése, rosszízű emlékek átkeretezése és felülírása, önkorlátozó hiedelmek felismerése és felszámolása. Az elégedettség megélése és az asszertív viselkedés elsajátítása.

Mindenkinek Áldott Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánok!

Reklámok

2 responses to “Eustressz piros szalaggal átkötve

  1. Kedves Mó!
    Köszönöm a kedves, megfontolt, okos szavaidat. Jó kis útravaló ez az andalodó. Egyik kedvenc oldalam.
    Kívánok nektek áldott karácsonyt és nagyon boldog új évet!
    Anna Gyálról 🙂

  2. Nagyon köszönöm, Anna, szeretettel ölellek, Mó

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s