Meglepő stresszoldó gyógymód: a hála

Mikor fordult elő utoljára velünk, hogy “elöntött a hála érzése”? Ugye, hogy valódi örömbomba volt, jobb minden kedélyjavítónál? Amikor boldogság kapni, szinte kegyelmi állapot… Ezt a figyelemre méltó stresszoldó hatást ma már tudományos kísérletek is igazolják.

A stresszbetegségek kialakulásában nagy szerepet játszanak az elburjánzott negatív érzelmek. Legfőképpen a három negatív alapérzés: a harag, a félelem és a szomorúság. (Lásd a korábbi cikket az alapérzésekről és a parazita érzelmekről.) Fontos, hogy időben felfedezzük, mivel lehet ezeknek a hatását ellensúlyozni. Annyi bizonyos, hogy két pozitív alapérzés van, a szeretet és az öröm, tehát ezeknek a mélyebb megélése bizonyosan javít a helyzeten. Ezt a tanácsot azonban sokan túl általánosnak tartják, a szeretet és az öröm megélését és kifejezését pedig nehéznek. Erre lehet egy megoldás, ha megtanuljuk megélni és kifejezni a hálánkat. A hála a félelem, a szomorúság és a harag ellentétének is tekinthető, egy eszköz, amely aktivizálja a szeretetet és az örömöt. Segít felismerni és értékelni a jót az életünkben, nyugtató és gyógyító hatású, boldogságot okoz, javítja kapcsolatainkat és személyes hatékonyságunkat.

Biztosan mindenki érzi a különbséget a „hálás köszönet” és a „köszönet” között. Az előbbiben – elvileg – mély, őszinte öröm van. Benne van az egész lényünk, az ajándék értékének elismerése, és kifejezésével érzelmeket is átadunk a másiknak. A hála és a lekötelezettség nem ugyanaz! A hálában nincs meg az a kényszerítő felhang, hogy viszonoznunk kell, adósok vagyunk, hanem egyszerűen csak megengedjük magunknak az örömöt, megajándékozva a másik embert a szeretetteljes visszajelzésünkkel. (Ettől függetlenül persze viszonozhatjuk, amit kaptunk.) Fontos, hogy a hálánkat ne csak szavakkal, levelekkel, elméletben fogalmazzuk meg, hanem át is éljük minél intenzívebben, hiszen ez hozza igazán mozgásba a lelkünket is; nem a tudat, hanem az élmény emel fel. Az egész viselkedésünknek tükröznie kell a hálánkat. Ez nemcsak ránk van jó hatással, hanem arra is, akinek a hálánkat kifejezzük. Mi elégedettebbek lehetünk az életünkkel, az illető pedig hasznosabb és jobb embernek érezheti magát.

A KATTINTÁS után: a hála régen és ma, a pozitív pszichológia megdöbbentő felfedezései és hétköznapi tanácsok a hála elmélyítéséhez!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s