Búról, borúról

“Tudod, amikor elfog a herót, amikor az élet minden rezdülésében csupán terhes kihívást látsz, amikor jobban esik keseregve nyavalyogni, irigyen gyűlölködni, mintsem épeszű dolgot cselekedni, amikor feladod önmagadban a harmóniát, betegséget választasz. Azt hiszed, jól elbújtál a terhek elől, téged hagyjanak a francba, elvégre te beteg vagy. És akkor az is leszel, jönnek sorban a tünetek, és te tényleg átkozottul lepusztulsz, önnön magadat füstölöd ki a tutinak hitt, helyes kis menedékedből. Szóval, amikor az élet valami kínos helyzetet bűvöl eléd, ne bújj el előle. Nem lehet elbújni. Ne gyűlölettel kezeld, ne koholt “tünetekkel” címkézd fel a bajt. Vállald magadat! S ha a saját szemedbe nézel, meglátod, semmi sem olyan súlyos, amilyennek látszik, a problémák orvosolhatók, viszont a neurózis, a stressz (hatása), ha engedsz neki, tényleg megöl.” (Vavyan Fable)

“A depresszió visszavonulást, energia-takarékosságot, a kapcsolatok és az élet újrastruktúrálásának lehetőségét jelenti. (…) Tulajdonképpen a behódoló, alávető viselkedés eltúlzása miatt alakul ki. Felmenti az egyént közösségi kötelezettségei alól, és fokozott odafordulást, segítő magatartást vált ki a környezetből. Ez egy hibás alkalmazkodás a nehézségekhez. (…) Sok beteg attól gyógyul meg végleg, ha megérti, hogy túl sokat vállalt, túl nagyot akart, erején felül próbálkozott, és hogy nem vereség a saját korlátainak elfogadása. (…) A depresszióra hajlamos egyén kora gyermekkorától sokszor élt át helyzeteket, melyekben a tehetetlenség volt az alapélménye – ezért később sokkal hajlamosabb idő előtt feladni a küzdelmet és depresszióssá válni, olyan körülmények hatására is, melyekkel mások meg tudnak küzdeni.” (Szendi Gábor)

“…a depresszió legfőbb oka az, hogy valaki egész életében szerepeket játszott. Halvány gőze sincs arról, hogy ő tulajdonképpen ki valójában, de nem akar többé szerepet játszani, és nem tudja, hogy akkor mit csináljon.” (Feldmár András)

“Ha becsüljük magunkat, szinte lehetetlen depressziósnak lenni. Az önbecsülés azt jelenti, hogy önmagunkat fontosnak és értékesnek tartjuk, függetlenül hibáinktól és kudarcainktól.” (Rolf Merkle)

“Azok a pszichoterápiás eljárások, melyek hatásosak és – feltehetően tanulási folyamatokon keresztül – hosszú távú változásokat idéznek elő a viselkedésben, a gének működését változtatják meg az idegsejtekben, tehát strukturális agyi változásokat okoznak.” (Eric R. Kandel, pszichiáter és agykutató)

“Most nem táplálok haragot. Most nem aggódom. Most tisztelettel és szeretettel fordulok minden lény felé. Most keményen dolgozom önmagamon. Most hálás vagyok minden áldásért.” (A reiki alapgondolatai)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s