Megbirkózási stratégiák

Avagy a három “kard”

Nem maga a stressz betegít meg, hanem a stresszre adott reakciónk, amit az alkat és a viselkedés is meghatároz. A különféle stresszhelyzetek hatása attól is függ, hogyan tudunk megbirkózni egyes kihívásokkal  − vagyis a megbirkózási stratégiáinktól. A káros stresszhatásokat nem kerülhetjük el, de ezeket a stratégiákat fejleszthetjük. Az alapvető módszereket már gyerekkorunkban láttunk vagy elsajátítottunk, és később továbbiakat tanulunk, fejlesztünk ki hozzájuk. A kihívások és a rájuk adott válaszok szükségesek a fejlődésünkhöz, hogy felnőttkorunkra képesek legyünk egy érett, felelős életvezetésre, a változásokhoz való alkalmazkodásra, illetve egy belső kiegyensúlyozottságra. Minden egyes sikerrel vett akadály után javul az önértékelésünk, nő az önbizalmunk, így még magasabb célokat tudunk kitűzni magunk elé. A megbirkózási stratégiáink pedig finomodnak.

A megbirkózás három fő formája:
1. Tudatos – Ide tartozik a problémás helyzet kezelése, megváltoztatása, a körülmények javítása vagy változtatása, a részletes helyzetelemzés, az önismeret-fejlesztés, a helyzetek átértékelése és új gondolkodásminták kialakítása. Tudatos módszer az életmódváltás is, vagyis a több pihenés beiktatása, a relaxálás, az egészségesebb étrend, a több mozgás, a testhezálló tevékenységek megtalálása, illetve az önprogramozás.
2. Érzelmi − Ha tudatosan nem megoldható vagy nem megváltoztatható a helyzet, ha az értelmünkkel felfoghatatlannak tűnik, illetve ha úgy érezzük, nincs hatalmunk fölötte, akkor érzelmileg kell feldolgoznunk a velünk történő dolgokat. Ennek módja az érzelmek felszínre engedése, kezelése.
3. Társas − Segítség igénybevétele, kibeszélés, közösség keresése, baráti megértés keresése, terápia, sorstársak találása, egészségügyi kezelések.

Nyilvánvaló, hogy ha valaki kimerültségi stressztünetektől szenved, annak tudatosan kell beiktatnia a több pihenést és az életmódváltást. Aki rossz munkahelyen dolgozik vagy rossz kapcsolatban sínylődik, annak tudatosan ki kell lépnie az adott keretekből. Ha viszont egy tudatosan megváltoztathatatlan helyzetet (pl. tragédia vagy eladósodottság) lelkileg rosszul élünk meg, akkor az érzelmi stratégiáinkkal kell foglalkoznunk, nehogy az érzéseink egy idő után ellenünk forduljanak. A társas támogatáskérés mindkét stratégiánál (tudatos és érzelmi) sokat segíthet, sőt bizonyos helyzetekben ez lehet a fő stratégia, de megvan a maga korlátja: bármennyire is bízunk másokban, nem fogják helyettünk megoldani az életünket. A legtöbb stresszhelyzetben mindhárom stratégiára szükség van, és életünk során felváltva kell fejlesztenünk őket.

.

Inspiráció és ajánlott oldalak:

http://www.amegoldas.eoldal.hu/cikkek
http://www.vital.hu/themes/psyc/mokuskerek1.htm
http://www.depresszio.hu/reszletes.php?id=35

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s