A stressz és a Tao

A kínai taoizmus csaknem 2500 éves világnézet és vallás, amely a mai ember számára is hasznos és tanulságos titkokat őriz – akár a helyes stresszkezelésről is. Ez a szemlélet az alapja a hagyományos kínai orvoslásnak, harcművészeteknek, mozgásformáknak is. A taoizmus szinte kimeríthetetlen tárháza a stresszoldó trükköknek. Tipikusan olyan alapelvekről van szó, amelyekkel látszólag mindenki tisztában van, a gyakorlatban mégis rendszeresen szem elől tévesztjük őket.

Lássuk, mit üzennek az ősi taoista bölcsek a modern embernek!

Térj vissza a természetbe! – Minél többször érdemes a természettel és a természetközeli életmóddal kapcsolatba kerülni, a lakásba, irodába és járművekbe való bezártság helyett. A természet olyan energiákat mozgósít az emberben, amelyeket tőle elzártan nem tudunk sokáig működtetni. Feltölt erővel, és új megoldásokra inspirál. Ha nem sikerül kimennünk a természetbe, csempésszünk be több természetet az otthonunkba, például növényekkel! Gyalogoljunk, kertészkedjünk, készítsünk tárgyakat természetes anyagokból!

Játssz! – Minden napba bele kéne komponálnunk egy kis játékot, amely színtisztán csak a kikapcsolódásról, szórakozásról, a pillanat önfeledt megéléséről szól. A saját kreativitásunkkal hosszú távon csak így tarthatunk fenn egészséges kapcsolatot. A játék és az öröm főként a túlhajszoltság és lelki traumák idején létfontosságú.

Légy mozgásban! – Ha valamin túl sokat rágódunk, túlanalizáljuk, a saját tetterőnket ássuk alá, a saját fejlődésünket akadályozzuk. Akárcsak a taoista gyökerű tai chi mozgáskultúrában, ennél a tanácsnál is az a lényeg, hogy folyamatos mozgásban legyünk, energiáink ne rekedjenek meg. Ne a gondolatokban, hanem a tevékenységben legyünk benne, amely minél spontánabb, annál jobb. Lassan, könnyedén, de erősen és állhatatosan haladjunk, akár a patak vize. Tevékeny életmóddal könnyebb a jelen pillanatban élni, az élet valóságát megtapasztalni.

Folytatás a KATTINTÁS után!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s