Távozz tőlem, tökéletesség!

Avagy a perfekcionizmusról – teszt és útmutatás

Nem tudom, ki hogy van vele, talán ez csak az én „dilim”, de nem szeretem azokat a dolgokat, amelyek tökéletesnek akarnak látszani. De lehet, hogy ez azért van, mert magam is a tökéletesség megszállottja volnék?… Sétálok a környéken a kislányommal, nézem a gombamód szaporodó mintaházakat mintakertekkel (településünk egy részén hatalmas az építkezési kedv, és igazi kis ékszerdoboz-kertvárost akarnak oda varázsolni az építtetők és tulajdonosok), és valami kényelmetlen érzés vesz erőt rajtam. Csupa precízen megtervezett, modern, makulátlanul dizájnos, stílusos ház, gondolom a belső tér is az, és káprázatos műgonddal kialakított kertek. A filmekben ez talán eszményinek hat, a valóságban kicsit bizarr. Mintha le akarnának hengerelni a látszólagos hibátlanságukkal. Hova szorították ki a dolgok természetes szertelenségét, az apró egyenetlenségeket? És még inkább: milyen stresszben élhetnek azok az emberek, akik csak ilyen kifogástalanul megtervezett és kivitelezett lakóhelyeket tudnak maguknak elképzelni? Vajon minden téren ilyen maximalisták; semmi sem jó, csak a tökéletes? A környezetüknek is meg kell felelnie ezen elvárásoknak?

Hogy is jön mindez egy stresszről szóló blogra? Úgy, hogy eszembe jutott róla a perfekcionizmus. Ez a lélektanban a kényszeres tökéletességre törekvést jelöli. Akik erre hajlamosak, azok általában egy magasabb, sokkal stresszesebb szinten próbálják megvalósítani terveiket, mint a többiek. Nehezen birkóznak meg a feladatokkal, a kihívásokat saját maguk számára emelik szinte megvalósíthatatlanul magasra. Ritkán látják be, hogy az emberi teljesítőképességnek, kreativitásnak mindig van egy felső (külső) határa. Kerülik a kudarcot, és rettegnek hibáik lelepleződésétől. A konfliktusokat is rosszul viselik, hiszen az összeütközés soha nem csak a másik fél hibája; saját kudarcuk is. Nehezen találnak örömöt a folyamatban, a tevékenységben, mert folyton rájuk vetül a tökéletes eredmény árnyéka. Minden feladattal sokkal több időt töltenek el, hiszen tökéletesen kell teljesíteniük – ez már önmagában is több munka, több teher, kevesebb pihenés. Lehet, hogy a majdnem tökéletes teljesítmények eleinte mámoros örömöt okoznak nekik, azonban a felgyülemlő kimerültség hamarosan aláássa az örömérző képességüket, tehát az életük élvezetét.

Kattintás után jön a TESZT: “Mennyire vagyok perfekcionista?”

Reklámok

3 responses to “Távozz tőlem, tökéletesség!

  1. Nem hiszem,hogy önmagában baj volna a tökéletességre valo törekvés,de a fanatizmus,az örökös elégedetlenség biztosan nincs jo hatással semmire. Szerintem az embernek ösi vágya és célja a folytonos elörejutás,a tökèletesedés,a fejlödés. Viszont kell,hogy legyen mindennek egy egészséges határa,amit hivhatunk megelégedettségnek is,amikor élvezzük az elért eredményeket,célokat. De talán az ösi ösztönök miatt is egy idö után ujra kell egy cél,egy kicsit magasabb mérce,ami nélkülözhetetlen a fejlödéshez,az elöbbrejutáshoz. De mint sokminden,ez is relativ,ki nek mi a sok,az elég,a luxus,a tulzás. Mert amiröl szo van,luxuslakásokrol és lakoparkokrol,az lehet csak nekünk,egyszerübb embereknek az,másoknak korántsem a vágyak netovábbja,ami nem feltétlenül rossz dolog. Hiszen ha mindig elégedettek lennén,nem lenne egyetlen tudományunk se. Akkor bajban lennénk.

    • Igen, ez teljesen igaz. Nyilván akkor kell foglalkoznunk a jelenséggel, ha gondot okoz az életünkben, a belőle fakadó teljesítménykényszer vagy elégedetlenség rontja a közérzetünket, egészségünket. Erre az esetre vonatkoznak a tippek a szemlélet átformálásához. Nyilván magam is érintett vagyok, hiszen különben nem foglalkoznék a témával, és bizonyos szintig áldásnak tekintem, aztán már nem. Ami a házakat illeti, mint írtam, ez is csak az én dilim, hogy jobban tetszik, ha kevésbé steril és makulátlan, inkább természetesebb. 🙂

  2. Engem ott idegesít inkább, amikor az emberek a testükkel akarnak tökéletesek lenni. Vékonyság, izmok, szilikon, márkás cuccok. Emögött is van valami kényszerbetegség, fanatikusság, csak az a baj, hogy normálisként, egészségesként állítják be. Nem tudom de ettől a fitnesszmániától kiráz a hideg. Szerintem ezek az igazi perfekcionisták és rossz hatással vannak sok emberre.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s