Fajáték

Nem Pinokkióról van szó, hanem egy gyors és hatékony stresszoldó módszerről. Kicsit relaxáció, kicsit meditáció, kicsit önprogramozás. Három lépésből áll, de csak úgy működik igazán, ha mindkét lépésben jól elmélyedünk. Szóval, ha nagyon kimerültnek, ingerültnek, űzöttnek érezzük magunkat, próbálkozzunk vele!

1. Képzeljük magunkat egy fa helyébe! Csak ösztönösen, semmilyen látott képet, szabályt vagy ideált ne kövessünk. Az a lényeg, hogy a lehető legjobban „bújjunk bele a fa bőrébe”. Nagyon stresszes embereknél gyakorta előfordul, hogy satnyának képzelik el a fát, vagy úgy érzik, ágaikat szélvihar tépázza – ennél rosszabbakat most ne is említsünk. Azt is figyeljük meg, milyen érzéseket kelt bennünk ilyen fának lenni.

2. Változzunk vissza önmagunkká, és töprengjünk el egy kicsit az előző gyakorlaton. Tudatosítsuk, mi mindent képzeltünk. Milyen volt a fa vastagsága, kérge? Milyen ágai voltak? Mekkora koronája volt? Mennyire kapaszkodott gyökereivel stabilan a földbe? Milyen környezetben állt? Hogy érezte ott magát? Mennyi élet volt rajta? Mennyire volt egészséges? Mennyire állt ellen a külső hatásoknak? Ép levelei voltak? Virágzott? Esetleg gyümölcsözött is? Vagy betemette a hó? Esetleg legkisebb gondja is nagyobb volt annál, hogy termést hozzon?

3. Ezúttal már nemcsak a képzelőerőnkre, hanem a fantáziánkra is szükség lesz, hiszen el kell képzelnünk az előző fát, és a fantáziánk korlátlan hatalmával át kell alakítanunk egy olyan fává, ami jó érzéseket kelt bennünk. Szép lassan, egyenként, fokozatosan úgy kell alakítanunk a gyökerét, kérgét, vastagságát, ágait, lombját, leveleit, nedveit, környezetét, hogy biztonságosan álljon a helyén. Addig alakítgassuk szelíden, lazán, amíg a nyugalom, a békesség és az egyensúly érzetét kelti.

Reklámok

2 responses to “Fajáték

  1. Jo ez a kivetits. Hogy magunkat lssuk kivlrl. s felismerjk magunkat. A hibinkkal s ernyeinkkel. Ha fa volnk,biztos ers trzsem kenne. Nagyon krges s szu-rgta,de rendithetetlenl ers! A gykereim vastagok,ragaszkodoak,de rvidek,nem ingovnyosak,amik a knny talaj vizmosta jiataiban potyzik. A lombom dus,sok a szraz s kivnhedt g,de nincsenek vadhajtsok s a megmaradt rsznek sr lombjban megpihenhet pr apro vndormadr s virgzok az egyik feln illatosan s vonzzon,de a msikon halvny kdben csppennek al harmat-knnyeim…

    • Jaj de szépséges ez a leírás! Itt nincs nagy gond a fa stabilitásával! 🙂 Olyan kár, hogy a WordPress rendszere valamiért nem szereti azt a programot, amivel írtad, vagy valami más baja van ezekkel az ékezetes betűkkel.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s