Stressz-lefolyó

Avagy a “rituális zuhanyzásról”

A vizet, a fürdést ősidők óta használják a megtisztulás, újjászületés szertartásaira. Mi is megtehetjük ezt bármelyik nap, a túlhajszolt időszakainkban. A tusolás így egyfajta dinamikus relaxáció vagy meditáció lesz. Ha nagyon űzöttek vagyunk, vagy rossz a kedvünk, olyan időpontban iktassuk be (persze lehetőség szerint), amikor általában nem szoktunk zuhanyozni, és hajat is mossunk. Az állandó, megszokott minták és rutinok megtörése ugyanis kulcsfontosságú lehet a stressz ellensúlyozásában. A káros stressz mindig egyfajta ördögi kör miatt alakul ki, egy megrekedtség, egy rossz élethelyzetbe való beszorultság miatt, és bármi, ami kibillent minket a megszokott mókuskerékből, megszakíthatja a káros testi-lelki-idegi folyamatokat.

Hogyan is kell „kizuhanyozni a stresszt” a testünkből-lelkünkből?

Kezdjük a fejünk tetején, vagyis a zuhanyrózsából folyassuk a meleg vizet a fejtetőnkre. Hunyjuk be a szemünket, lazuljunk el, és érezzük, ahogy a víz és a meleg kisodorja a fejünkből a gondokat, a fáradtságot, akár a fájdalmat is. Képzeljük el, hogy a sok összegyűlt teher, rossz érzés sárként mosódik le rólunk. Tudatosítsuk, hogy tisztaság marad utána. Ha a fejünk már kellemesen megtisztult, felfrissült, haladjunk lefelé a testrészeinken: folyassuk a vizet a nyakunkra, vállunkra (itt és a lapockák fölötti részen rengeteg láthatatlan teher összegyűlik, akár valami sárpúpok!), karunkra, hasunkra, hátunkra, alsótestünkre, majd a lábunkra és a lábfejünkre. Ez hasonló az autogén tréning és más relaxációs programok ellazító és felmelegítő gyakorlataihoz, csak fentről lefelé haladunk.

Szappanozás és samponozás után megismételhetjük még egyszer az egész lemosó és relaxáló folyamatot. Válasszunk olyan illatú készítményt, ami a nyugalmat és a felüdülés érzését fokozza, például levendula, kamilla, borsmenta, eukaliptusz, grapefruit, jázmin, rózsa vagy fenyőillatú kozmetikumokat.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s