Kísértetekkel táncoló

Avagy a poszttraumás stressz szindróma

Bagdy Emőke pszichológus professzorasszony azt mondta, hogy minden stresszel kapcsolatos ismeretet terjeszteni kell, mert ezzel hozzájárulhatunk a lakosság általános állapotának, egészség-tudatosságának javulásához. (”Lélek-tantörténetek” utolsó előadása.) Hát ez most adott egy kis biztatást, löketet. Ha jobban utánanézek, jó pár téma biztosan kimaradt még ebből a blogból, ezért most egyet mindenképpen pótolok. Akinek ötlete vagy kérése van más témáról, nyugodtan írja meg (akár emailben – andalodo kukac gmail pont com). Azt is szívesen fogadom, ha valaki már leírt valamilyen ismeretet, tapasztalatot, és szeretné, hogy a nevével megjelentessem.

Általánosságban igaz, hogy a stressz nem okoz betegséget, hanem csak aktiválhat, „bekapcsolhat” egy meglévő betegséghajlamot. Igaz, ebben az aktiválásban döntő szerepe lehet. Maga a stressz ugyanis egy fontos életfunkció, amely nélkül nem tudunk túlélni, alkalmazkodni és továbbjutni. Van pozitív és negatív stressz – mindkettő természetes, mindkettő a szervezet reakciója egy változásra, és bizonyos fokig mindkettő hasznos. Egyesek a káros stressz hatására inkább pszichés betegségekre hajlamosak (például szorongásra vagy depresszióra), mások inkább testi elváltozásokra (mondjuk szívrohamra vagy gyomorfekélyre), esetleg mindkettőre. Ez nagyrészt alkati kérdés, illetve a krízisekkel és a stresszel való megbirkózási stratégiák függvénye.

Van azonban egy eset, amikor a káros stressz már-már kiváltó okká válik: egy-egy nagy traumát követően. Ilyenkor kialakulhat az úgynevezett poszttraumás stressz szindróma (PTSD). A „trauma” persze mindenkinek mást jelent, de a tudomány alapvetően a komoly megrázkódtatással járó eseményeket tekinti traumának, például egy háború eseményeit. A betegséget először háborút megjárt katonáknál figyelték meg, több mint háromszáz évvel ezelőtt. Azóta kiderült, hogy sokkal több életesemény okozhat ilyen tünetegyüttest, például egy közeli családtag vagy barát halála, egy súlyos betegség, egy halálos beteg ember hosszú ideig tartó ápolása, erőszakos cselekedetek átélése, természeti katasztrófák átélése, súlyos baleset, halálközeli élmény, munkahely elvesztése, válás vagy anyagi csőd. Ha egy-egy ilyen esemény után egy hónapon belül jelentkeznek a pszichés tünetek, akkor „akut stresszhatásról” beszélünk, ha azonban később alakulnak ki, vagy jóval tovább tartanak, akkor felmerülhet a poszttraumás stressz szindróma is. Amennyiben az élet nagyon korai szakaszában jelentkezik a PTSD, akár a személyiségfejlődést is kóros irányba változtathatja.

Mire figyeljünk – mik a PTSD tünetei? Mi a kiút? Válaszok a kattintás után!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s