Közönyből áramlásba

Erre az évre már csak egy színes és tanulságos ábrát hoztam (alább látható). Ahhoz, hogy elégedettebbek, boldogabbak legyünk, és csökkentsük életünkben a káros stresszt, lehetőleg az életünk minden területén az ábra bal oldaláról a jobb felé kell haladnunk. Mit jelent ez? Bal oldalon függőlegesen ez a felirat látható: “Kihívás-szint” (alacsonytól a magasig). Az ábra alján, vízszintesen ez a felirat látható: “Képesség-szint” (alacsonytól a magasig). Ha tartósan olyan tevékenységeket végzünk, olyan helyzetekben vagyunk benne, amelyekben egymáshoz képest megfelelő a kihívás és a képesség szintje, jó esélyünk van a lehető legteljesebb életet élni, és uralhatjuk a stressz mértékét.

Kihivas_kepesseg

Akkor nézzük végig a színeket! Ha gyakorta végzünk olyan tevékenységeket, amelyekben kevés kihívást találunk, és emellett nem is érezzük magunkat képesnek rájuk, akkor eluralkodhat rajtunk az apátia, a közöny, súlyosabb esetben a depresszió (kék). Miért van ez? A szervezet stressztűrő képessége egyszerűen kimerül a lehetetlennek ítélt küldetések során, és lassanként úgy érezhetjük, semmi kontrollunk nincs az életünk fölött. Ha a kihívás nő, de a képességeink az adott feladatokhoz még mindig nem elégségesek, akkor erőt vesz rajtunk az aggodalom (lila). Ha pedig a kihívások túlzottan, aránytalanul magasak a képességeinkhez képest, akkor jelentkezik a szorongás (vörös).

Amikor a kihívások tartósan az átlagos képességszintünk alatt maradnak, egyre nagyobb teret nyerhet életünkben az unalom (türkiz) – amely, mint tudjuk, szintén erős negatív stresszforrás! Ha a kihívások elkezdenek magasabbak lenni, viszont a képességeink nem javulnak hozzájuk képest, emelkedik az éberségünk, izgatottságunk szintje, az úgynevezett arousal-szint (narancssárga). Folytonos éberségben élni is rendkívül megterhelő lehet; kimerültséghez, kiégéshez vezethet.

Ha magasan fejlett képességeinket csak kevés kihívás éri, az a relaxáció, megpihenés állapota (zöld). Ha tartósan közepes, átlagos kihívások érnek minket, és elég fejlettek hozzájuk a képességeink, akkor igazán megélhetjük a kontroll élményét (sárgászöld), vagyis hogy mi magunk irányítjuk az életünket. Amikor pedig a magasan fejlett képességek a nekik megfelelő magas kihívásokba vetik bele magukat, megtapasztalhatjuk a “flow-t” (sárga), az önfeledt tevékenységet, a kreatív cselekvéssel való eggyé válást. A relaxáció, a kontroll és a flow egyaránt a lehető legkevesebb káros stresszel járnak.

Fontos tudnunk, hogy grafikon életünk minden területére külön-külön is vonatkozhat. Lehetnek például kiemelkedő képességeink a munkánkban, de a párkapcsolatunk fenntartásában kevésbé. Lényeges még, hogy a “képesség-szint” mindig szubjektív és relatív fogalom, tehát a külvilág másmilyennek láthatja, mint mi. Sokan alkalmatlannak tartják magukat egy-egy feladatra, miközben a külvilág látja, hogy alkalmasak rá. Ne feledjük: minden képesség fejleszthető! Ugyanakkor könnyen lehet, hogy nem a képességeinkkel van a gond, hanem a kihívásokkal – lehet túl kevés, túl sok, vagy nem nekünk való.

Ennek szellemében minden Olvasónak flow-élményekben és áldásokban bővelkedő Ünnepeket, illetve Új Évet kívánok!

Az eredeti kép forrása: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Challenge_vs_skill.jpg (public domain)

Reklámok

2 responses to “Közönyből áramlásba

  1. Kedves Mónika! Szeretném megköszönni az eddig küldött hírleveleket,nagyon jó dolgokról szólnak. Köszönöm a karácsonyi üdvözletet is,én is kívánok részedre minden jót,és békés,áldott ünnepeket!

  2. Nagyon kedves vagy, köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s