Dühödten püfölve

A tehermentesítő gyakorlatok

Van egy realitysorozat valamelyik tévén, aholBoxkesztyu elvált, megcsalt, ilyen-olyan módon megalázott nőknek segítenek. Igyekeznek megerősíteni őket, visszaadni az önbecsülésüket, és a feladatok végrehajtása közben kiadhatják magukból az érzéseiket, feldolgozhatják a velük történteket. Vannak kifejezetten erőnléti feladatok, mint a hegymászás, de olykor lövöldözni kell, vagy el kell égetni valami emléktárgyat, időnként pedig erotikus táncot is oktatnak nekik a testükkel való viszony javítására. A sorozat alatt jó esetben egyfajta közösség is kialakul belőlük.

Lehet vitatkozni arról, hogy mennyire jó és hatékony ez a módszer, de valamire felhívja a figyelmet. Nevezetesen arra, hogy a sérelmeink feldolgozása nem történhet mindig szelíden. Szelíd önfejlesztő módszerből, sőt táborból nagyon sok van már. Ám a harag, a félelem és a bánat is természetes emberi alapérzések, megvan a létjogosultságuk. A társadalom arra próbál nevelni minket, hogy nem illik ilyen érzéseket kimutatni. Ha azonban hosszabb időn át letagadjuk és elnyomjuk őket, könnyen alakíthatnak ki betegséget. Túlzottan nagy erejű érzések ezek ahhoz, hogy átugorjunk rajtuk, és rögtön a stresszoldó vagy esetleg „stresszmentes” életet erőltessük. A megbocsátás és feloldás csak azután következhet, ha a dühöt, a félelmet vagy a szomorúságot már kiadtuk magunkból valahogy. Első lépésben tehát hasznosabb egy küzdősport, mint a meditáció.

Ugyanakkor festékpatronos puska nélkül, az otthonunkban, egyszerű eszközökkel is sokat tehetünk a megbetegítő érzésektől való megszabadulásért. Csak az a fontos, hogy egyedül maradhassunk erre az időre – és a szomszéd se lásson be. Szabjunk kereteket ennek a tevékenységnek, például egy konkrét időtartamot naponta vagy hetente (pl. délután 3 és 4 között). Ekkor jöhetnek a tehermentesítő gyakorlatok, amit autogén feloldásnak is nevezünk.

Nézzük meg, mit takar ez! KATT!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s