Intimitásban önmagammal

Amikor az intimitás kerül szóba, akkorSziv_kandallo rendszerint a kapcsolatokra gondolunk; a két ember közötti intimitásra. Ez a kifejezés azonban saját magunkra is vonatkozhat. Önmagunkkal is intim kapcsolatban kellene lennünk, mert csak így élhetjük igazán a saját életünket, így élhetünk át igazi kiteljesedés (boldogság) élményt, és csak így kezelhetjük igazán jól a stresszt, amely életünk óhatatlan velejárója. Az önmagunkkal ápolt intimitás azonban nem egyenlő a relaxációval vagy meditációval! Sőt…

Amikor meditálunk, önmagunkra figyelünk. Amikor viszont intimitásban vagyunk saját magunkkal, nem is figyelünk, nem neveljük vagy szoktatjuk magunkat valamire, hanem egyszerűen csak létezünk, megéljük magunkat. Nincs semmilyen önellenőrzés, még semleges sem, és nincs benne az önmagunk javításának igénye. Bár a meditációban elérhető üres, semleges megfigyelő állapot is nagyon hasznos a harmonizálás és gyógyulás érdekében, az intimitásban az általános és reális önazonosságunkról és a gyakorlati életünk minőségéről van szó. Az önmagunkkal ápolt intim viszony segíti a jelen pillanat teljes és személyes megélését, a létöröm és a létezés élményének elmélyítését. Ekkor kerülünk a legközelebb legbelső önmagunkhoz, és így a bennünk rejlő spiritualitáshoz is.

E gondolat kapcsán újra meghallgattam néhány 2006-os előadást, ahol annak idején személyesen is jelen voltam, és amelyekben Pál Ferenc atya remekül összefoglalta az intimitással kapcsolatos tudnivalókat. Jóllehet, ő elsősorban a párkapcsolatról beszélt, azt alapvető törvényszerűségként szögezte le, hogy a másokkal fenntartott intim kapcsolatok feltétele az önmagunkkal folytatott intim viszony. Következzenek az önmagunkra vonatkozó tételek!

Én intim viszonyban vagyok önmagammal? Miből látszódhat ez? Kiderül a KATTINTÁS után!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s