Nyomás alatt lazulni

Otthon végezhető, stresszoldó akupresszúra a test felső részén

Az egyik legegyszerűbb stresszoldási technikáhozSpa_stone nem kell más, mint a saját kezünk, vagy valaki más keze, valamint egy akupresszúrás ábra. Persze nem árt, ha békés hangulatot teremtünk az otthonunkban, veszünk egy nyugtató fürdőt, gyújtunk néhány gyertyát, mert ezek fokozhatják a relaxáló hatást, akárcsak a közben is végezhető aromaterápia, vagy ellazító légzőgyakorlat.

Az akupresszúra a kínai gyógyászat alapján határozza meg a kulcsfontosságú pontokat a testen, amelyek nyomásával, stimulálásával hathatunk a szervek és a szervezet egészének működésére. Meg lehet határozni, hogy melyek azok a pontok, amelyekben energetikailag különösen felhalmozódik a stressz – ezeket érdemes serkenteni. Nemcsak a káros stresszről van szó, hanem a pozitívról is, amely szintén nyomás alá helyezhet minket, hiszen alkalmazkodnunk kell változásokhoz, új körülményekhez! Mik az alapvető tanácsok az önmagunkon vagy családtagjainkon végzett akupresszúrához? Először is, próbáljuk meg minél pontosabban megtalálni a kezelendő helyet az ábra alapján. Jó, ha tudjuk, hogy az akupresszúrában a pontok keresésénél az igazi mértékegység mindig a kezelendő ember hüvelykujja. Legjobb, ha szimmetrikusan mindkét oldalon (a test jobb és bal oldalán is) kezeljük a pontokat. Nyomkodhatunk lassan, ritmikusan is a helyet, vagy folyamatosan is rajta tarthatjuk az ujjunkat, de ne körözzünk rajta, és ne masszírozzuk! Tartsuk meg a közepesen erős nyomást minél tovább, mert a stresszpontokon az oldás is mennyiségi alapon történik, ahogy a felhalmozódás is – vagyis minél többször és hosszabb ideig nyomjuk, annál erősebb hatást tudunk elérni. A stresszpontok stimulálása nemcsak a hétköznapi feszültség oldására alkalmazható, hanem szorongásos, illetve idegességből vagy kimerültségből eredő panaszok esetén is.

Ha bármilyen kellemetlenséget tapasztalunk, vagy nem vagyunk biztosak benne, hogy a megfelelő pontokat kezeljük, keressünk fel akupresszőrt vagy akupunktőrt! Bizonyos állapotok (pl. terhesség) vagy betegségek (pl. epilepszia, szívbetegség, hormon- és bőrbetegségek) esetén kérjük ki szakember tanácsát!

Lássuk az ábrát és a – sokszor lírai elnevezésű – stresszoldó pontokat! KATT ide!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s