Zsákbanugrás

Avagy a sémák hatása az életünkre

Ki lenne olyan balga, hogy ha szabadon isZsakbanugras mehet a saját lábán, inkább egy zsákban próbál továbbugrálni? Pedig időről időre szinte mindnyájan teszünk ilyet, amikor hagyjuk, hogy egy-egy kisgyerekkorban kialakult minta vagy hiedelem irányítson bennünket. Persze nem tudatosan. Az ilyen rejtett önkorlátozó hiedelmekkel foglalkozik a sématerápia.

Pál Ferenc már másfél éve ezt a témát járja körül a keddi alkalmakon, ám eddig túl terjedelmesnek és bonyolultnak tűnt a téma ahhoz, hogy az Andalodón boncolgassuk. Időközben azonban kiderült, hogy nagyon is van helye egy stresszkezeléssel foglalkozó weblapon, mivel jelentősen befolyásolja a stresszhez való viszonyunkat. Röviden tehát érdemes átvenni, hogyan is hatnak ránk a sémáink.

A sématerápiát Jeffrey E. Young fejlesztette ki körülbelül húsz évvel ezelőtt különböző pszichés zavarok és magánéleti krízisek kezelésére. A séma (vagy életcsapda) azt jelenti, hogy kora gyerekkorunkban ér minket valami sérelem, vagy alapvető szükségleteink nem elégülnek ki, és emiatt kialakul bennünk egy meggyőződés magunkról és a világról – amely eleinte jogos és előrevivő, később azonban boldogulásunk akadályává válhat. A séma egy egész rendszer, amely köré érzéseink, gondolataink szerveződnek, és amely tetteinket is vezérli. Ezek a hiedelmek nagyon mélyen bevésődnek, és még felnőttkorunkban is befolyásolják a világhoz való hozzáállásunkat és a viselkedésünket. Akár még az úgynevezett stresszbetegségek kialakulásához is hozzájárulhatnak, hiszen fokozhatják vagy torzíthatják a stresszreakcióinkat. Az életcsapdák – főleg ha tudat alatt dolgoznak bennünk – szinte önálló életet élnek, és a saját fennmaradásukért küzdenek.

A kattintás után jön: hogyan alakulnak ki a sémák, milyen sémák vannak, és mit lehet velük kezdeni?

Reklámok

2 responses to “Zsákbanugrás

  1. A Pozitív az énképem? c. kis teszt nagyon tetszik, ha le szeretném hivatkozni, akkor honnan lehetne, melyik könyvből?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s