Vágyak, remények, célok

Az is akadályozhatja jól-létünket az Anime_chasing_butterflies életben, ha hosszú távon összekeverednek bizonyos fogalmak jelentései a fejünkben. Fontos például különbséget tenni a „vágyak”, „remények” és „célok” között, mert mást jelentenek, és nem mindegy, milyen érzelmi töltettel ruházzuk fel őket. Ez is Pál Ferinél hangzott el legutóbb.

A vágy az, amihez nincsenek meg a reális feltételek; nyugodtan lehet még ábrándnak is nevezni. A remény olyasvalami, amihez vannak reális feltételek, de a megvalósulása nemcsak tőlünk függ, hanem más emberektől és a körülményektől is, ezért nem határozhatjuk meg egyedül a kimenetelüket. Remélhetjük, hogy a dolgok úgy alakulnak, ahogy szeretnénk, ám ki vagyunk szolgáltatva másoknak is, és ezért már az elején el kell fogadnunk, hogy másként is alakulhat. A cél pedig olyasvalami, ami kizárólag tőlünk függ, mi magunk tudjuk elérni. Megvannak hozzá a reális feltételek, és csak mi tudunk tenni érte. A céljainknak ezért önmagunkról kell szólniuk.

Nézzünk példákat! Senkinek sem lehet például célja a házasság, hiszen ez két fél (és a sors) akaratától függ. Vágyni lehet rá, és ha van jelöltünk, akkor reménykedhetünk is benne. De mi lehet a célunk? Például alkalmassá válni a szeretetteljes együttélésre, átrendezni bizonyos szokásainkat, és átalakítani olyan beidegződéseket, amelyek a párkapcsolat harmóniáját akadályoznák. Másik példa “célom egy nagycsalád, amelyben nagyszülőktől unokákig mindenki egészségben és boldogságban él együtt és segíti egymást”. Nos… ebből mennyi is függ tőlünk? Nagyjából semmi. Ez legfeljebb vágy lehet, ezért tisztában kell lennünk vele, hogy az álmok kategóriájába tartozik. Ugyanakkor, ha apró elemeire lebontjuk, akár meg is találhatjuk benne a saját hozzájárulásunkat, saját céljainkat.

Vajon hányszor kevertük össze a vágyakat, reményeket és célokat? Hányszor hittük azt valamiről az életünkben, hogy a célunk, miközben nem volt reális, vagy megvalósulása nemcsak tőlünk függött? Hányszor csalódtunk emiatt? Hányszor könyveltük el magunkat szerencsétlennek, életünk egy-egy szakaszát kudarcnak, amiért „nem sikerült elérnünk a célunkat”? Milyen lelki hatást gyakoroltunk saját magunkra ezzel? Mennyi frusztrációt kellett átélnünk? És hányszor tűztünk ki magunknak valódi célokat?…

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s