Az operatőr, az időutazó és Yoda mester

Gyors stresszcsökkentés hétköznapi krízishelyzetekben

Könnyű azt hangoztatni, hogy „lazíts”,Subway_mini „no para”, „relaxálj”, amikor az ember kisebb-nagyobb válsághelyzetekbe kerül. Még ha általánosságban, kikapcsolódás közben képesek is vagyunk elengedni a stresszeinket, vannak esetek, amikor mindenkinél felmegy a pumpa. Ilyenkor lepleződik le, hogy valójában mennyi káros stresszt is hordozunk magunkban, és mennyire hatékony a megküzdési stratégiánk. Gondoljunk bele például, hogy mit kezdenénk az alábbi helyzetekben:

– Műszaki probléma miatt elakad a metrószerelvény az alagútban, bemondják, hogy távozzunk egy vészkijáraton, és pótlóbuszokon folytassuk utunkat.

– Nagyon fontos telefont kéne elintéznünk, és lemerül a mobilunk az utcán.

– Átalakítjuk a konyhánkat, és kiderül, hogy az építésvezető elszámolta magát – sokkal tovább fog tartani és drágább lesz.

– Sürgősen készpénzre van szükségünk, de nem működik az egyetlen bankautomata a közelben (mondjuk egy kis faluban vagyunk vasárnap).

– Esős időben állásinterjúra megyünk, és egy mellettünk elszáguldó kocsi beteríti elegáns öltözékünket sáros vízzel.

Mi az első reakciónk, akár még a probléma elképzelésekor is? Felmegy a vérnyomásunk és a pulzusunk? Káromkodunk? Elsápadunk? Bepánikolunk? Katasztrófának éljük meg? Rögtön hevesen keressük a megoldást? Valaki mást kérünk meg, hogy oldja meg a helyzetet?

Nos, a megoldás akár egyfajta utazás is lehet térben vagy időben, illetve a jelen kreatív variálása. Az alábbiakban rövid imaginációs technikák leírása következik, amelyek rendszeres gyakorlásával nemcsak a hirtelen támadó stresszt gyengíthetjük, hanem egyfajta tudati átprogramozást is végezhetünk. A titok nyitja a perspektíva, vagyis a beszűkültség és kilátástalanság érzésének oldása, a mentális és lelki felszabadulás, a kreatív problémamegoldás fejlesztése.

Stresszoldó térbeli és időbeli utazás, és pár váratlan vendég – a kattintás után!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s