Léptek, cseppek, csillámok

Könnyű relaxációs és meditációs tippek otthonra

Sokan azt hiszik, hogy a relaxáció egyszerűenRain_on_window pihenést jelent, a meditáció pedig tétlen révedezést. Pedig ez nem teljesen így van. A relaxáció olyan tevékenység, amelynek során ‒ tudatosan és minden mást kikapcsolva ‒ hatékonyan csökkentjük a szervezetünk stressz-szintjét, illetve megállítjuk az ebből eredő negatív folyamatokat. Akkor relaxálunk, amikor kikapcsoljuk az olyan berögzült, káros testi folyamatokat, mint a fokozott éberség, a zaklatott légzés, a magasabb vérnyomás, vagy az izmok feszessége. Ez pozitívan hat vissza az agyunk tevékenységére, és a fizikai tünetek csökkentésével csökken az agy túlterheltsége, a szorongás és a stresszes állapot. A meditáció lényege a laza, már-már kiüresedett összpontosítás, egyfajta merengés, amely az agy túlterheltségének és a figyelem szétszórtságának ellensúlyozására szolgál. Relaxációból és meditációból is létezik aktív és passzív, önálló és társasági, külső eszközzel történő vagy eszközt nem igénylő. Az alábbiakban mindegyik fajtára található néhány, otthon is könnyen alkalmazható tipp.

Vízcseppnézés – Kevés előnye van annak, ha sokat esik az eső, de ezek egyike az ablakon lecsurgó kis vízpatakok szemlélése, mint meditációs technika. A gyertyameditációhoz hasonlóan nincs más dolgunk, mint kiüríteni az elménket, és passzívan figyelni a leszaladó vízcseppeket az üvegen. Ha mégis cikáznának a fejünkben a gondolatok, képzeljük azt, hogy a vízcseppek egyenként leviszik őket magukkal az ablakpárkányra, és eltűnnek. Egy idő után változtathatjuk a fókuszunkat is: pár percig a vízcseppekre fókuszálunk, aztán pár percig az üveg mögötti kilátásra.

Buborékfújás – Ez egyfajta páros relaxációs gyakorlat, kicsit aktívabb. Végezhetik párok, családtagok, barátok, szülők a gyerekeikkel, vagy akár gyerekek egymás között. Lehet szárazon és vízben (kádban, medencében) is. Elég, ha egyikünknél van buborékfújó, de lehet mindkét embernél. Fújjunk egy buborékot, és próbáljuk finoman átfújni a másik félhez, aki szintén fújja vissza nekünk, és folytassuk ezt lassan, óvatosan addig, amíg a buborék szét nem pattan. Aztán jöhet a következő buborék.

Fénytöltekezés – Bosszantó lehet kora reggel az ablakon betűző fény, hiszen talán még aludnánk egy kicsit, de próbáljuk ezt is a hasznunkra fordítani. Végezzünk egyfajta napfény-relaxációt: behunyt szemmel szívjuk be a levegőt a napfényben, és képzeljük el, hogy a levegővel együtt a fény is átjárja a testünket, minden porcikánkat. Akárcsak az autogén tréningnél és más relaxációs technikáknál, itt is átvehetjük részletesen minden testrészünket, akár a fejünktől indulva a láb felé, akár fordítva.

Csillámörvény – Vegyünk egy áttetsző, műanyag flakont, például félliteres pillepalackot, vagy gömbölyű habfürdős flakont, töltsük fel víz és glicerin keverékével, aztán szórjunk bele bőven többféle színű csillámport. Zárjuk le erősen. Ez az eszköz kiváló stresszűző eszköz lehet bármikor bármelyik családtag számára, mert valahányszor a kezünkbe véve lassan mozgatjuk, lenyűgözi érzékeinket az örvénylő látvány, és figyelmünk lazán összpontosul.

További ötletek, lépések, légzések a kattintás után!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s