Őseink traumái = a mi fóbiáink

Most már a tudomány is igazolja, DNA_fractal_meditation hogy az előző generációk emlékei elraktározódhatnak a génekben, így ránk is tovább öröklődhetnek. Ebből származhatnak olyan stresszes panaszaink, mint a szorongás, a fóbiák, a depresszió jellegű tünetek, vagy a pánikbetegség. Az eddig is nyilvánvaló volt, hogy a történetek, amelyeket rokonainkról hallunk, befolyásolják lelki érésünket, de a kutatók csak most derítették ki, hogy az élmények a DNS-ben lezajló biokémiai változások formájában is fennmaradnak. Az atlantai Emory University School of Medicine szakemberei, akik a Nature Neuroscience szaklapban publikálták tanulmányukat, egérkísérletekben találtak bizonyítékot a különféle válsághelyzetek DNS-ben való továbböröklődésére. Az eredmények alapján könnyen elképzelhető, hogy például egy pókokkal, hidakkal vagy mélyvízzel kapcsolatos, nemzedékekkel korábbi traumatikus élmény bennünk is irracionális rémületet gerjeszt ezek közelségétől.

Dr. Brian Dias kutatásvezető pszichiáter szerint ez az első komolyabb felfedezés arról, hogyan befolyásolhatja őseink sorsa felnőtt életünket és viselkedésünket, már a fogantatásunk előtti időszakból. A régi élmények szerkezeti és funkcionális szinten is hatnak a leszármazott generációk idegrendszerére. A frissen megjelent kutatásban vizsgált egerek áramütést kaptak, miközben a cseresznyevirág tömény illatát érezték. A rákövetkező generációban eleve félelem alakult ki a cseresznyevirág illatától, holott semmilyen traumatikus élményük nem kötődött hozzá. Az utána következő nemzedék is ugyanezt a fóbiát mutatta, még úgy is, hogy mesterséges megtermékenyítéssel szaporították őket. A kutatók észrevették, hogy az áramütéssel sújtott egerek agyában ugyanolyan szerkezeti változások történtek az illat észleléséért felelős agyterületen, mint az utódjaiknál. Az állatok DNS-e is kémiai változásokon ment keresztül az érintett génekben. Ez arra utal, hogy a tapasztalatok valamiképpen átkerülnek az agyból a génállományba, és örökíthetővé válnak. Ennek feltérképezése, illetve az emberekkel kapcsolatos összehasonlítás még folyamatban van. Valószínű, hogy több betegség hátterében is multigenerációs külső hatások állnak.

Az eredményeket továbbgondolva feltételezhetjük, hogy a különféle lelki blokkok felderítése és terápiában való feloldása csökkentheti vagy semlegesítheti ezeket a hatásokat, akár a saját életünkről, akár elődeink életéről van szó.

.

A teljes cikk angolul:

http://www.telegraph.co.uk/news/science/science-news/10486479/Phobias-may-be-memories-passed-down-in-genes-from-ancestors.html

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s