Ha nyár, akkor Hawaii!

Avagy néhány sor a ho’oponopono erejéről

Ki gondolná, hogy sok stresszforrás akárhawaii-clipart-hawaii-hibiscus négy rövid mondatocska ismétlésével is kiiktatható? A Hawaii őslakosaitól származó gyógyító hagyomány, a ho’oponopono segítségével komoly gondolati és érzelmi blokkokat és feszültségeket semlegesíthetünk, engedhetünk el, illetve szüntethetünk meg magunkban. Ez a belső oldás lelki közérzetünkre, testi állapotunkra, sőt életkörülményeinkre is pozitívan hat. Így könnyebben rátalálunk saját magunkra, a saját utunkra. A módszer neve azt jelenti, „hibát kijavítani”, és arra utal, hogy valahányszor egy negatív érzéssel és gondolattal mérgezzük magunkat, azt ellensúlyozni lehet egy gyógyító hatású belső üzenettel. Ahogy ebben fejlődünk, úgy leszünk képesek egyre több pozitív tapasztalatot szerezni, egyre több pozitív benyomást észrevenni a külvilágból. Ezért, valahányszor nehezen kezelhető stresszhelyzetbe kerülünk, érdemes magunkban némán vagy hangosan elmondani a ho’oponopono mondatait. A módszer akkor a leghatékonyabb, ha szinte rendszeres mantraként beépítjük az életünkbe.

A négy varázsszó, avagy varázsmondat a következő:

Sajnálom. — Kérlek, bocsáss meg. — Köszönöm. — Szeretlek.

Mit eredményez ez a négy lépés?

  1. A „Sajnálom” szóval kifejezzük, hogy felelősséget vállalunk mindazért, amit tettünk, illetve ami velünk történt – hiszen ezek a mi életünk részei. Ily módon spirituális szinten átvesszük az irányítást a történések fölött.
  2. A „Kérlek, bocsáss meg” mondattal megpróbáljuk feloldani a bennünk és másokban maradt haragot és egyéb negatív érzéseket. A határ itt elmosódik elkövető és áldozat között, hiszen még ha valaki más bántott minket, akkor is a bennünk lévő tüske okozza számunkra a szenvedést. Így a kérés tulajdonképpen a saját sértett részünknek szól.
  3. A „Köszönöm” szóval a hálánkat fejezzük ki és a hála érzését gyakoroljuk. A hála segít felismernünk meglévő értékeinket, és boldogabbnak érezni magunkat miattuk. Ezzel a szóval kifejezzük bizodalmunkat abban, hogy minden a legjobban fog alakulni.
  4. A „Szeretlek” szóval meggyógyítunk egy káros és romboló programot, amely tele van negatív érzésekkel, így energiáink megrekedését okozza. A feltétlen szeretetet kifejező szó már önmagában is nagyhatalmú, mivel ellentétben áll a legtöbb hétköznap felénk irányuló energiával, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy bennünk az áramlás tisztább legyen.

A ho’oponopono szerint önmagunk tisztításával a környezetünket is megtisztítjuk. A módszert közismertté tevő Dr. Ihaleakala Hew Len hawaii pszichiáternek úgy sikerült gyógyítania kórházban ápolt betegeit, hogy alig találkozott velük, hanem többnyire önmagát gyógyította, tisztította.

A módszer hivatalos magyar nyelvű oldala: http://www.hooponoponoway.hu/

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s