Akármi történjék, ott a Sziget

Ebben a zűrzavaros, sokszor félelemkeltőFantasy_island világban szinte létfontosságú, hogy vissza tudjuk nyerni belső nyugalmunkat és békességünket. Vannak olyan imaginációs gyakorlatok, amelyek hatékonyan enyhítik a testi és idegi feszültséget, és lelkileg is tehermentesítenek. Ráadásul felhasználhatjuk őket arra, hogy a gondolataink által megteremtsünk valamit az életünkben, akár egy új hozzáállás vagy szokás alapjait lerakjuk. Ilyen például a “Sziget” nevű vezetett meditáció, amelynek egyik változata már az 1990-es évek elején kapható volt magnókazettán, Dr. Domján László agykontroll-mester tolmácsolásában. A “Sziget-technika” egy biztonságos belső táj megalkotását jelenti, ahová bármikor visszavonulhatunk a káosz elől.

Első lépésként érdemes némi relaxációt végezni, amely általában – ülő vagy fekvő pozícióban – légzőgyakorlattal kezdődik (például 3 másodperc belégzés, 5 másodperc kilégzés ütemben), majd a testrészeink sorrendben történő ellazítását jelenti, akár nehézség, akár melegség megfigyelésével, tudatosításával. Amikor testünk már kellemesen ellazult állapotban van, sort keríthetünk a zavaró gondolatok és érzések észlelésére és elengedésére – például elszálló lufik vagy szétpattanó buborékok formájában. Az agykontroll lassú visszaszámolással éri el a mélyebb tudatszint elérését.

Ezután kezdhetjük az imaginációs gyakorlatot.

A Sziget bármilyen, számunkra kellemes táj vagy belső birodalom lehet, amelyben gyönyörködhetünk, megpihenhetünk és feltöltődhetünk. Sok embernek biztonságot ad, ha mindig ugyanarra a belső vidékre tér vissza meditáció, vizualizáció vagy imagináció alkalmával. Ha némi plusz kreativitást is érzünk magunkban, és javulást szeretnénk elérni az életünk valamely területén, elképzelhetjük, hogy van egy életerő- vagy boldogságforrás a kertben, amelyből töltekezünk, és elvethetjük az “álmaink magvait” is, vagyis olyan dolgok kezdeményeit, amelyeket szeretnénk elérni, megvalósítani az életünkben.

Egy hosszú, utazás jellegű Sziget meditáció Domján László előadásában: https://www.youtube.com/watch?v=Fl5Wp4s5-dU

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s