Székbe préselve

Gerincünk kisgyerekkorunktól jókora Ulomunkaterhelésnek van kitéve, és ennek kicsúcsosodása az ülő munka és az ülő életmód. Sokan már óvodásként szenvednek gerincferdüléstől, amely sok esetben nincs korrigálva. Aztán hat éves kor után jön a nehéz iskolatáska, és még később a munkával töltött évek, amelyek tulajdonképpen ülő életformát jelentenek, zömmel a számítógép előtt. Ez több szempontból is aggasztó. Egyrészt az emberi testet nem arra találták ki, hogy napi nyolc vagy még több órában egy asztalnál üljön, hiszen ennél sokkal nagyobb energia, mozgási potenciál rejlik benne, és normális működéséhez szüksége is van mozgásra. Másrészt a legtöbb ember nem optimálisan kialakított széken, íróasztalnál végzi a munkáját, ami hosszú távon komoly bajok forrása lehet.

A gerinc természetellenes és statikus túlterhelése – a túl sok ülés következtében – egy idő után hozzájárulhat a csigolyák fokozott meszesedéséhez, a porckorongok kiboltosulásához, sérvekhez, és akár az egész szervezet működésének zavaraihoz is. A hátizmok idővel megnyúlnak vagy megrövidülnek, ami nemcsak fájdalmas, hanem veszélyes is, mert beszűkítheti a gerinc mozgásterét. Ha elfajul a helyzet, visszafordíthatatlan torzulás is kialakulhat a tartásban, a gerinc ízületeiben és a porckorongok szerkezetében, amelynek következménye akár komoly perifériás idegrendszeri probléma, zsibbadás, érzészavar, legrosszabb esetben bénulás is lehet.

Mivel a rossz tartás a koponyát is érinti, az agy és az idegrendszer működése is zavart szenvedhet. Először csak a hát- és derékfájást észlelhetjük, aztán megjelenhet a szédülés, fejfájás, és idővel akár a hangulat- és alvászavarok is. Ahogy az izmokban, úgy a lélekben is felgyülemlik a feszültség, és a legkülönfélébb tünetek formájában törhet ki. Ehhez járulnak még hozzá a keringés zavarai is, amelyek hosszú távon akár trombózishoz és más súlyos betegségekhez is vezethetnek.

Mi történik a szervezetünkkel pontosan az ülő életmód miatt, és mivel ellensúlyozhatjuk?

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s