Ha elfüstöl a kedv

A kiégés

Régebben úgy hitték, csak azokat fenyegeti Munch_Scream _burnouta kiégés (burnout), akik segítő foglalkozásban dolgoznak, vagy topmenedzsereket, de ma már tudjuk, hogy minden szakmában és tevékenységben ki lehet égni. A segítő foglalkozásúak, terapeuták, tanárok, nevelők, orvosok, ápolók persze fokozottabban ki vannak téve a veszélynek, mert óhatatlanul magukra veszik a páciensek problémáit, és az emberi gondokkal való küzdelem számukra nem ér véget a munkaidővel. A kiégés azonban bárki életét megkeserítheti, szinte bármilyen szakmában, sőt a magánéletben is, ha például tartós betegápolásra kényszerülünk, speciális nevelési igényű gyerekünk van, nehézkessé válik a párkapcsolatunk, vagy bármilyen helyre vagy helyzetbe be vagyunk zárva, és monoton módon mindig ugyanabban a mókuskerékben forgunk.

Aki maximalista és tökéletességre törekvő típus, annak több esélye van a kiégésre, mivel mindent száz százalékon csinál, nem tűri a befejezetlen vagy félresikerült feladatokat. Ezzel a negatív személyiségvonással érdemes terápiában foglalkozni, hogy ne forduljon az ember ellen.

Mivel a kiégést könnyebb megelőzni, mint gyógyítani, fontos, hogy tisztában legyünk a jelenség hátterével, működésével, tüneteivel, és a lehetséges megoldásokkal, és időben lépjünk.

Kattintson a tünetekért, szakaszokért és megoldásokért!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s