Lassan járj, tovább élsz!

A felgyorsult és túlfeszített élettempóPalanta könnyen betegségek forrása lehet, és a környezetünkre is ártalmas, ezért jött létre a LASSÚ ÉLET MOZGALOM (SLOW MOVEMENT), amelyet most már a világ minden részén sokan követnek. Célja, hogy életünk különböző területeit természetes emberi léptékre lassíthassuk, egyszerűbbé tegyük, és ez által tudatosabban legyünk jelen a testünkben, a kapcsolatainkban, a munkánkban, teljesebb életet élhessünk, és jobban rá tudjunk hangolódni szükségleteinkre.

A lassú élet a lassú étel (slow food) mozgalommal kezdődött 1986-ban, amikor Carlo Petrini olasz gasztronómus egy McDonald’s étterem megnyitása ellen tiltakozott, és a lassú étkezést, az otthoni főzést, az egyszerű, minőségi és helybeli alapanyagokat kezdte népszerűsíteni, hangsúlyozva az étkezés közösségformáló erejét. Az újítás azóta az élet és a kultúra más területeire is kiterjedt, és ma már ott tartunk, hogy a Cittaslow szervezet keretében egész városokat próbálnak emberi léptékű tempóra lelassítani, a Lassú Élet Nemzetközi Intézete is létrejött (World Institute of Slowness), és június 21. lett a lassú élet világnapja. Ezek a testületek a globalizáció ellen igyekeznek felvenni a harcot, az egyén, a helyi közösségek és gazdaságok, a sokszínűség és a minőségi életforma támogatásával.

A mozgalom hívei szembeszegülnek azzal a trenddel, hogy minél gyorsabb valami, annál jobb. Lényege a lassabb, egyszerűbb és könnyebben követhető cselekvés, illetve a minőség a mennyiség és a gyorsaság helyett. A filozófia ugyanakkor nem arról szól, hogy mindent csigalassúsággal végezzünk, hanem hogy mindenben megtaláljuk a megfelelő tempót, és úgy ütemezzük élményeinket, ahogy idegrendszerünk optimálisan fel tudja dolgozni. Fontos eleme az, hogy tanuljuk meg élvezni a perceket és órákat, ne csak számoljuk azokat, és ne hagyjuk magunkat bedarálni az egyre gyorsuló változásokkal. Az ember alapvető szükségletei az évszázadok során nem változtak, csak az életkörülményei. Az egyik legfontosabb igényünk pedig a kapcsolódás és a közelség, amelyben szabadságunk és megújulásunk forrását találjuk meg.

Még több olvasnivaló a lassulásról és gyakorlati tippek a KATTINTÁS után!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s