Andalodó CD

Az Andalodó CD-n a következő hanganyagok találhatók meg:

1. “RELAXÁCIÓS PROGRAM”: hanganyag-sorozat az autogén tréning alapján, a legteljesebb ellazuláshoz

Hatékony relaxációs tréning testnek és léleknek, amely 11 egymásra épülő hanganyagból áll. Az autogén tréning alapján készült. A testben lévő, nyílt és rejtett görcsök, feszültségek és blokkok oldásával vissza lehet hatni az agyra, amely egy idő után kevesebb feszültséget parancsol a testnek. Így átprogramozhatóak egyes felesleges vagy túlzott stresszes reakciók, viselkedésformák. Ez egy tanulási folyamat, ezért csak hosszabb idő alatt, több lépcsőben lehet valódi eredményt elérni. Az éppen aktuális anyagot lehetőleg naponta kétszer kell hallgatni, három napon keresztül, mielőtt tovább haladunk. A szintlépéseket halk gongszó jelzi. A teljes program elsajátítása csaknem másfél hónapig tart – és azután ajánlott önállóan, hanganyag nélkül folytatni.

A legrövidebb szint, amit az első három napon kell hallgatni, kb. 5:50 hosszúságú, aztán a gyakorlatok időtartama fokozatosan növekszik a 11. szintig, a teljes programig, ami a 36-42. napon kell hallgatni, és összesen 24:50 hosszúságú. A következő lépés mindig magában foglalja az összes előtte lévő lépést. A szöveg E/1 személyben szól, mivel “autogén”, tehát önirányítású relaxáció, amit normál esetben saját magunkon kell végeznünk, belső parancsokkal. A hanganyagokat ajánlott fekve, fül- vagy fejhallgatóval, mp3-lejátszóról, hordozható CD-lejátszóról, vagy mobiltelefonról hallgatni.

Meghallgatható egy részlet a relaxációs programból ITT.

A program felépítése:

“RP0 – 1-3. nap” (Nulladik, alapozó hanganyag, amit az 1-3. napon kell hallgatni. Kb. 6 perc.) – Ellazulás, a légzés lecsillapítása, a testrészek “letapogatása”.

“RP1 – 4-7. nap” (Első hanganyag, amit a 4-7. napon kell hallgatni. Kb. 7 és fél perc.) – A kar elnehezülése.

“RP2 – 8-10. nap” (Második hanganyag, amit a 8-10. napon kell hallgatni. Kb. 9 és fél perc.) – A láb elnehezülése.

“RP3 – 11-14. nap” (Harmadik hanganyag, amit a 11-14. napon kell hallgatni. Kb. 11 és fél perc.) – A láb elnehezülése.

“RP4 – 15-17. nap” (Negyedik hanganyag, amit a 15-17. napon kell hallgatni. Kb. 13 és fél perc.) – A felsőtest, a nyak és a fej elnehezülése.

“RP5 – 18-21. nap” (Ötödik hanganyag, amit a 18-21. napon kell hallgatni. Kb. 15 perc.) – A kar átmelegedése.

“RP6 – 22-24. nap” (Hatodik hanganyag, amit a 22-24. napon kell hallgatni. Kb. 17 perc.) – A láb átmelegedése.

“RP7 – 25-28. nap” (Hetedik hanganyag, amit a 25-28. napon kell hallgatni. Kb. 19 perc.) – A felsőtest, a nyak és a fej átmelegedése.

“RP8 – 29-31. nap” (Nyolcadik hanganyag, amit a 29-31. napon kell hallgatni. Kb. 21 perc.) – Vérkeringés, szívműködés.

“RP9 – 32-35. nap” (Kilencedik hanganyag, amit a 32-35. napon kell hallgatni. Kb. 23 perc.) – Napfonat, fény és erő.

“RP10 – 36-42. nap” (Tizedik hanganyag, amit a 36-42. napon kell hallgatni, vagyis a felépített, komplett tréning, kb. 25 perc .) – Nyugalom, egyensúly.

.

2. “ANDALODÁSOK”:képzeletbeli utazások a lelki béke megteremtéséért

Az “Andalodások” olyan meditatív jellegű, vizualizációs gyakorlatok, amelyek egy-egy kellemes tájra viszik el az embert, így javítják hangulatát, közérzetét. A kellemes élmény persze mindenkinek mást jelent, de szerény eszközeimmel megpróbáltam olyan hanganyagokat összeállítani, amelyek az emberek többségének segíthetnek a jobb lelkiállapot elérésében és fenntartásában. Remélhetőleg érnek annyit, mint egy nyugtató/altató vagy egy pohár alkohol (legalábbis ha már eggyel kevesebbre van szükség, akkor érdemes volt elkészíteni őket, főleg ha önálló andalodásra sarkallanak).

Az “Andalodások” több eszközzel is hozzájárulhatnak a lelki egyensúly helyreállításához: 1. Rövid, ellazulást segítő bevezetővel; 2. Kellemes környezetleírással, amely minden érzékszervünket felébreszti; 3. Relaxáló hatású háttérzenével; 4. Természeti hangokkal, effektusokkal.

Lehetőleg fej- vagy fülhallgatón, laza testhelyzetben, ülve vagy fekve hallgassuk a hanganyagokat, már csak a sztereó hatás miatt is! Időtartamuk 4 és 9 perc között van. Formátumuk MP3.

Tekintsük ezeket az “Andalodásokat” mintának, amelyek alapján később magunk is el tudunk andalodni, vagyis önállóan fel tudunk építeni egy vizualizációs gyakorlatot! Készüljünk fel arra, hogy ezek szöveges anyagok, vagyis mindvégig vezetett meditáció zajlik, amely abban segít, hogy később magunk is fantáziadúsabban meditálhassunk – például ötletet ad ahhoz, mi mindent figyelhetünk meg egy adott tájon.

MINTA – Ingyenesen hallgatható “Andalodás”:

A0 “Andalodás egy mediterrán halászfaluban” (06:13)Egy görög halászfalu kikötőjében hallgathatjuk a tenger hangját, a csónakok egymáshoz koccanását, a tavernák moraját, és élvezhetjük a színes mediterrán élővilágot.

A CD-n lévő további hanganyagok:

  • A1 “Andalodás egy forrásnál” (11:07) – Hűs fenyőligetben, egy sziklamederben összegyűlő forrásvízben mártózhatunk meg, és ihatunk a gyógyvízből.
  • A2 “Andalodás egy kastélyparkban” (11:07) – A kovácsoltvas kapun belépve a gyümölcsösben, a sziklakertben, a halastónál, a sövénylabirintusban, a virágágyások között és a szökőkútnál sétálhatunk.
  • A3 “Andalodás egy kolostorban” (11:07) – Sziklaszirteken lévő épületekből (lásd Meteórák) nézhetjük a hajnalt, a napfelkeltét, és bemehetünk a szentélybe.
  • A4 “Andalodás tábortűznél” (08:22) – Egy völgyben üldögélhetünk és sütögethetjük a szalonnát vagy almát egy tábortűznél, baráti csevely moraja mellett, a csillagokat szemlélve.
  • A5 “Andalodás hóesést szemlélve” (04:41) – Kandalló mellől figyelhetjük az ablakon át a fehér tájat és a hóesést, forralt bor és frissen sült kalács mellett…
  • A6 “Andalodás egy oázisban” (07:50) – Sivatagban haladó karavánunkkal megérkezhetünk egy oázisba, ahol valóságos édenkert tárul fel előttünk, és fel lehet frissülni a folyóban.
  • A7 “Andalodás egy nyári mezőn” (06:16) – Egy mezőn heverészhetünk a melegben, napsütésben, virágok, rovarok között, és a felhőket szemlélhetjük.
  • A8 “Andalodás egy tengerparton” (06:00) – Homokos tengerparton fekve hallgathatjuk a tenger hullámzásának moraját, mellettünk napernyő, nem messze csónak…
  • A9 “Andalodás az esőt figyelve” (06:00) – Az esőt figyelhetjük egy kávézóból, ahol halk zene és háttérbeszélgetések adják meg a hangulatot; nézhetjük a város elmosódott fényeit, színeit, alakjait.
  • A10 “Andalodás egy erdei pataknál” (04:36) – Madarak csivitelését hallhatjuk a falombokból, és egy csörgedező patakot figyelhetünk, a benne és körülötte burjánzó élettel.

.

3. “RÖPKE RELAXÁCIÓ”

Ez a hanganyag a relaxációs program rövidített változata. Ha az ellazítás már könnyebben, szinte automatikusan megy, kipróbálhatjuk a tréning egyszerűsített, rövid változatát. Szintén ajánlható akkor, ha kevés időnk van az ellazulásra, kikapcsolásra. A “Röpke relaxáció” című hangfelvétel segítségével a rövid légzőgyakorlat után egy-egy lépésben ellazíthatjuk a testrészeinket, majd következhet a rövid elnehezítés, felmelegítés, a keringés, a napfonat és végül a hűvös homlok gyakorlata. Az elandalodás állapotát a halk esti tücsökciripelés teszi teljessé. Időtartam: 6:47 (ez a majdnem félórás teljes “Relaxációs programhoz” képest rövid).

.

4. “KÉTFÁZISÚ RELAXÁCIÓ”

A relaxáció még hatékonyabbá tehető az izomcsoportok egyenkénti megfeszítésével, majd ellazításával. Bár minden relaxáció a laza és görcsös állapot közötti különbség felismerését és a felesleges görcsök oldását segíti, ezzel a két ellentétes fázissal még hangsúlyosabbá válik a két állapot közötti különbség. Az erőteljes szorítást követően még mélyebb lehet az ellazulás, olyan izomcsoportoknál is, amelyekre általában nem fordítunk figyelmet. Edzés előtt és után, bemelegítésnek és levezetésnek is ajánlott, illetve egy “pörgős” nap után, gyorsabb esti lenyugváshoz. A “Kétfázisú relaxáció” című hanganyag bevezetője egy feszültségoldó légzőgyakorlat, és miközben magát az izomfeszítést és izomlazítást végezzük, háttérként halk tengermorajlás hallható, amely egyszerre nyugtat és energetizál. Akárcsak a relaxációnál, itt is érvényes, hogy igyekezzünk megtanulni a technikát, és magunktól (hanganyag nélkül) is alkalmazni, amikor a körülmények engedik. Időtartam: 5 perc.

.

A “Relaxációs Program”, az “Andalodások”, a “Röpke relaxáció” és a “Kétfázisú relaxáció is megtalálhatók az Andalodó CD-n, amely megrendelhető az Andalodó Boltban. Ára: 1500 Ft.A CD az “Andalodó Könyvvel” együtt rendelve, 4000 Ft. + postaköltség! A rendelés részleteit lásd a Boltban!

.

Az “Andalodásokhoz” felhasznált programok és hangok forrásai:

www.magix.com

www.pacdv.com

www.freesound.org

www.soundscalpel.com

www.musicalrelaxation.com

www.partnersinrhyme.com

Reklámok