3. Meditáció

Harmadik szint: meditáció, az elme megnyugtatása, harmóniateremtés, a belső erő felfedezése

A meditáció kifejezetten az elme tehermentesítésére való. Mai világunkban, ahol állandó a rohanás és az információ-áradat az életünkben, illetve sokféle feladatot kell egyszerre végeznünk, elengedhetetlen, hogy néha megadjuk az elménknek is a pihenés lehetőségét, mert ehhez egy túlhajszolt élethelyzetben az alvás nem feltétlenül elég. A tudat kiürítése olyan, mint egy „mentális nagytakarítás”, amely a belső csend és béke állapotát teremti meg. A meditáció kifejezés elmélkedést, szemlélődést jelent – tudatunkkal egy dologra, egy gondolatra, érzésre vagy tárgyra összpontosítunk, mondhatni, belefeledkezünk. Ez a dolog a semmi is lehet, ha a teljes belső ürességet és csendet akarjuk megélni. Bármilyen cselekvés számíthat meditációnak, ha eggyé válunk vele, ha teljesen belefeledkezünk.

.

A meditáció hatásai

A meditáció holisztikusan hat ránk, azaz hatást gyakorol az ember egészére; testére, lelkére és szellemére, sőt életkörülményeire is. Tovább fokozza a relaxáció lazító és harmonizáló hatását, és megnyugtatóan, harmonizálóan hat a lélekre. Optimalizálódik a szívverés, a vérnyomás és a légzés, az izmok megszabadulnak a felesleges feszültségtől és görcsöktől, az agyhullámok lecsendesednek, és mindkét agyfélteke aktivizálódik. Testünk, lelkünk és szellemünk egyesülni tűnik, koncentrációnk fokozódik, és minden érzékszervünk kiélesedik. Ennek eléréséhez nagyban hozzájárulhat egy andalító zene is.

.

Gyakorlati tanácsok

Hol? Próbáljunk meg egy csendes, nyugodt, zavartalan helyet választani a meditációnkhoz. Legjobb, ha egy békés kis oázist sikerül teremtenünk magunknak a lakásban, ahova rendszeresen visszavonulhatunk relaxálni vagy meditálni.

Milyen pózban? Lehetőleg minél egyenesebb, de ne merev háttal üljünk. Ezt a testtartást egy kemény, egyenes háttámlájú széken is begyakorolhatjuk. Ezután válasszuk ki a számunkra legoptimálisabb testhelyzetet. Ez a leggyakoribb esetben a törökülés (párnán).

Haladjunk fokozatosan, türelmesen, elfogadóan. Kezdetben elég 5 perc is a meditációhoz, mert inkább legyen rövid és rendszeres, mint hosszú és ritka. Később, ahogy haladunk, fel fogjuk ismerni személyes igényeinket. Ha komolyan gondoljuk a meditálást, végezzük minden nap egyszer, lehetőleg ugyanabban az időpontban. Reggel vagy este nyújthatjuk kicsit hosszabbra is.

.

Egyszerű meditációs technikák

Az egyszerűbb meditációkhoz nem kell sok idő vagy bonyolult technika; könnyen lehet kísérletezni velük.

 • Teljes passzivitás, azaz a ZA-ZEN: A zen buddhisták egyik fő meditációs típusa. Mindössze annyiból áll, hogy egy fallal szemben ülünk le, és nézzük a falat, vagy behunyjuk a szemünket. Semmit sem teszünk, csak figyeljük a saját légzésünket, megszemléljük magunkat ebben a semleges helyzetben, és az esetlegesen felbukkanó érzéseket és gondolatokat hagyjuk gyorsan továbbáramlani. Ennek a gyakorlatnak a célja az, hogy az „izgő-mozgó majom”, azaz a hétköznapi elme lecsillapodjék. Ha eleinte nehezen megy ez a semlegesítő gyakorlat, próbálkozzunk az alábbi három egyszerű meditáció valamelyikével!
 • Gyertyaláng: Egy valódi gyertya lángjára való összpontosítás. A koncentrációt fejleszti, nyugalmat és harmóniát kölcsönöz.
 • Hajnal vagy alkony: Attól függően, hogy melyiket érezzük magunkhoz közelebb, vagy melyikkel akarunk jobban megbarátkozni, hangolódjunk rá a hajnalra vagy az alkonyra az erkélyünkön, a kertben vagy valahol a természetben. A hajnal a születést, a kezdetet szimbolizálja, a tetterő összegyűjtését. Az alkony ennek ellentéte: az önátadás és passzivitás, amikor rábízzuk magunkat egy tudatunktól független folyamatra, vagy egy nálunk nagyobb hatalomra.
 • Zenemeditáció: Hallgathatunk meditációs zenét vagy természeti hangokat (erdőhangok, madárcsicsergés, tengermorajlás stb.), amire teljesen ráhangolódunk. Ez egyfajta bemelegítés is lehet a meditáció önálló gyakorlásához, mert általa megtapasztalhatjuk azt a kellemes ellazult állapotot, amelyet majd magunktól is el fogunk tudni érni. Roppant fontos ugyanakkor, hogy valóban olyan hangokat és zenéket válasszunk, amelyek a jó közérzetet, a nyugalmat és harmóniát biztosítják számunkra. Ha a legenyhébb kellemetlen érzet is jelentkezik, inkább váltsunk másikra.

.

Segédeszközök

A meditációs gyakorlatok elmélyítéséhez igény szerint alkalmazhatunk:

 • bármilyen tárgyat a természeti vagy épített környezetből
 • meditációs zenéket
 • természethangokat, ha nem tudunk csak úgy “kiülni” a szabadba
 • bútorokat, például babzsák-foteleket, párnákat
 • gyertyákat, tetszés szerinti szimbólumokkal
 • füstölőket vagy párologtatáshoz való illóolajokat, lehetőleg a legjobb minőségben
 • meditációs kártyákat, útmutató gondolatokkal
 • mandalákat, azaz szimbolikus körábrákat, körfestményeket, amelyeket megvásárolhatunk vagy elkészíthetünk magunk is.

.

További érdekes és hasznos tudnivalók az Andalodó könyvben, amely akciós áron, CD-vel együtt, az Andalodó Csomag része!

.

Többek között:

A meditáció hatásai testre és lélekre.

A mandala-meditáció, a mandalarajzolás 6 fő lépése.

A vizualizáció: vizualizációs technikák a belső harmóniáért.

Test, lélek és szellem összehangolása: a csakraharmonizálás.

„Égi iránytű” – meditációs és vizualizációs módszerek a 12 csillagjegy számára.

ITT MEGRENDELHETŐ!

Reklámok