Harmónia az érzékszerveken keresztül 2. ÍZLELÉS

A tea egy csésze jó kedély – de melyik a hozzánk való?

Az emberek nagy részének a teáról a nyugalom és az egyensúly jut eszébe. A teázás a világ szinte minden táján andalító, örömöt, nyugalmat, állandóságot, kikapcsolódást, egyszersmind felfrissülést nyújtó szertartás (amellett, hogy az egészség megőrzésében és helyreállításában is segít). A kínai mitológia szerint Kr. e. 2737-ben a császár, Shen Nung (aki mellesleg tudós és növényszakértő is volt) a kertjében egy fa alatt meditált, és amikor a szolgája forró vizet vitt neki, egy tealevél belehullott. Azóta körülbelül 1500 teafajtát gyűjtöttek össze, 25 országból.

Mi az a tea egyáltalán? Teának eredetileg a Kínában és Indiában őshonos Camellia sinensis és a Camellia assamica nevű örökzöld, trópusi cserjék forró vízbe áztatott, szárított leveleiből vagy rügyeiből készült főzetet nevezzük. A teák más része nem ezekből a cserjékből készül, hanem egyéb szárított növényi részekből, pl. gyógynövényekből, virágokból, fűszerekből vagy gyümölcsökből – igaz, ezeket hivatalosan plantateának nevezik. A teák feldolgozása kézzel vagy géppel történik, színük (fermentáltságuk, oxidáltságuk) alapján pedig három csoportba oszthatók: 1. minimálisan fermentált (zöld, fehér, sárga és téli tea); 2. közepesen fermentált (oolong tea); 3. erősen fermentált (fekete és vörös tea). Ezeken kívül más, különleges teák is léteznek, például a kínai puer tea, amely 50 évig is érlelődhet, és ezalatt penészréteg alakul ki rajta.

A népi gyógyászatban már bizonyított, feszültségoldó, nyugtató hatású gyógynövény-teák a következők: citromfű, komló, levendula, macskagyökér, orbáncfű, galagonya. Ezeket külön-külön és keverve is jó eredménnyel fogyaszthatjuk, de a pontos adagolásról kérdezzünk gyógyszerészt vagy képzett fitoterapeutát!

A gyógyteák azonban nem kellemes ízükről közismertek, és mi most az ÍZLELÉS harmonizáló hatását taglaljuk. Nézzük meg tehát azt, hogy milyen teák valók leginkább az ínyünkre – hiszen ezek javítják igazán a hangulatunkat!

 

TEA TESZT:

1. Melyik fagylalt hangzik a legfinomabbnak az Ön számára?

a) vanília

b) mentás csokoládéfagylalt, csokidarabokkal

c) banánnal készült fagylaltkehely, csokisziruppal, mogyoróval, cseresznyével

.

2. Mi jellemzi az Ön számára az ideális ebédet?

a) négycsillagos étterem

b) gyorsétterem

c) kerti sütögetés

.

3. Melyik étel kelti fel az érdeklődését leginkább?

a) könnyű saláta, párolt lazac

b) hamburger és hotdog

c) fűszeres helyi jellegzetességek

.

4. Váratlanul kap egy szabadnapot. Melyik programot választja?

a) múzeumlátogatás

b) tengerpart, strand

c) hullámvasút a vidámparkban

.

5. Milyen italt szeret inni?

a) bort

b) sört

c) kávét

.

Eredmény:

– Ha legtöbbször az a) választ jelölte meg, valószínűleg valami kifinomult tea illik Önhöz, például a jázminos zöld tea, a fehér tea, vagy az egzotikus puer tea.

– Ha b) válaszból van a legtöbb, valami testes teát válasszon, például Earl Greyt, vagy egyéb fekete teákat, valamint pörkölt oolong teát.

– Ha leginkább c) válaszai vannak, fűszeresebb, teljesebb ízű, ugyanakkor izgalmasabb teákat válasszon, például Lapsang Souchongot, fűszeres kínai fekete teákat, vagy gyümölcsízű teákat.

.

Forrás:

http://tasty-hot-water.blogspot.com

http://www.hollandbymail.com/tea/index.html

http://hu.wikipedia.org/wiki/Tea

http://www.gyogynovenyek.gportal.hu/

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s