Harmónia az érzékszerveken keresztül 3. BŐR

Gyógyfürdők – a víz kisimogatja a stresszt a bőrön keresztül

Bár írhatnék itt az ölelés, simogatás és masszázs hatásairól is, inkább egy bonyolultabb, ám a szívemnek annál kedvesebb témát választottam: a fürdőzést. A gyógyfürdők nemcsak azoknak ajánlhatók, akik úszkálni vagy gyógyulni szeretnének, hanem a testi-lelki-idegi stressz oldására is kiválóan megfelelnek. Ezt fokozzák a wellness-központokban elérhető masszázsok, szaunák, pezsgőfürdők és egyéb szolgáltatások is. A gyógyvizek, termálvizek a bőrön keresztül fejtik ki feszültségoldó, méregtelenítő, ellazító hatásukat. De mit is takarnak ezek a fogalmak? Termálvíznek a meghatározott hőfoknál melegebb, a föld mélyéből feltörő vagy mesterségesen felhozott vizeket nevezik. Ez az érték Európában 20 °C, de Magyarországon – a kedvező geológiai adottságokra tekintettel – azok a vizek minősülnek termálvíznek, amelyeknek hőmérséklete eléri vagy meghaladja a 30 °C-ot. Ásványvíznek azokat a felszín alatti vízrétegekből származó vizeket hívjuk, amelyek nem károsak az egészségre, és ásványi anyag tartalmuk literenként eléri vagy meghaladja az 1000 mg-ot. Gyógyvíznek azokat a föld mélyéről feltörő vagy mesterségesen felszínre hozott ásványvizeket nevezik, amelyeknek meghatározott betegségekre vonatkozó gyógyhatását szigorú előírásokhoz kötött orvosi vizsgálatokkal kimutatták. A gyógyvizek Magyarországon általában termálvizek, bár akad kivétel is. Külföldön gyakoriak a 20 °C alatti gyógyvizek, amelyeket melegíteni kell a fürdőzéshez.

Érdemes tehát Magyarország páratlan termálvízkincsét kihasználni – hiszen a térségben egyedülálló módon majdnem 1300 forrással büszkélkedhetünk!

.

Hogyan hatnak a vizek?

A hidroterápia, más néven vízgyógyászat a gyógy-, és termálvizek emberi szervezetre gyakorolt hatását használja ki. Az ásványi anyag tartalmú vizekben nagyobb a felhajtóerő, mint a közönséges fürdővízben, így a vízbe merülő test súlya mintegy tizedére csökken, és enyhül az ízületekre nehezedő nyomás is. Ez által könnyebbé válik a vízben való mozgás. Emellett a víz masszírozó munkát is kifejt a bőr alatti izmokra. A langyos és a meleg víz segíti az erek kitágulását, így a vérnyomás csökkenéséhez vezet. A vizekben oldott ásványi anyagok a bőrön keresztül szívódnak fel, bekerülnek a vérkeringésbe és a nyirokerekbe, így hatnak az idegrendszerre, erősítik az immunrendszert és kedvezően befolyásolják a szervezet reakcióképességét. Regeneráló, felépítő folyamatokat indítanak el a szervezetben.

A fizioterápia (természeti energiákat használó módszeregyüttes) témakörébe tartoznak a különféle fürdők, a terápiás úszás, a vízi torna, a vízi masszázs, a súlyfürdő és egyéb hasonló módszerek. (Nem összetévesztendő a fizikoterápiával, ami a fizioterápia egyik ága, és fizikai energiákkal végzett gyógyeljárások összességét jelenti.)

Mit kúrálnak konkrétan az ásvány- és gyógyvizek?

– Konyhasós víz: ez a típus erősen tapad a bőrhöz, így intenzív ingerhatást fejt ki, és sokáig éberen tartja a test immunrendszerét. Emellett erős gyulladáscsökkentő, amit főleg az urológiai és a nőgyógyászati panaszoknál lehet hasznosítani, illetve egyes bőrbetegségek, pl. a pikkelysömör kezelésénél. Gyakran alkalmazzák műtétek és sérülések utókezelésében.

Jódos víz: a jód főleg a konyhasós vizekben fordul elő. A só és a jód együttes jelenléte fokozza a víz gyulladáscsökkentő hatását. A jód csökkenti a szervezetben megnövekedett húgysav- és vércukorszintet, és serkenti a petefészek működését. Főként a női nemi szervek, a prosztata, a húgyutak gyulladásainak kezelésében hasznos, de a bőrbetegségeknél és a mozgásszervi panaszoknál is hatékony lehet.

– Földes-meszes víz: azokat a vizeket nevezzük földes-meszes vizeknek, amelyek esetében 20% feletti a kalcium-magnézium-hidrogén-karbonát Than-féle egyenértéke. Főleg a kalcium és a magnézium biológiai hatása miatt hasznos. A kalcium gyulladáscsökkentő hatású, ezért az ilyen vízben való fürdő a végtagízületi gyulladásokat épp olyan jól gyógyítja, mint a konyhasós vizek, hatásosabb azonban, ha a földes-meszes víz sót is tartalmaz. Kalcium hatására fokozódik a vizelet-kiválasztás, és ennek következményeképpen könnyebben eltávozik a vesehomok és a vesekő. Rendbe hozza az alacsony kalciumszintet, a mészhiányt.

– Kénes víz: a kén nemcsak a bőrön át, hanem légzés útján is bekerül a szervezetbe, és nemcsak a véráram által érintett szövetekbe, hanem a porcokba is beépül. Jól alkalmazható kopásos ízületi betegségeknél, szív- és érrendszeri panaszoknál, és gátolja a koleszterin beépülését az érfalakba. Szintén hatékony pikkelysömörre, faggyúmirigyek működési zavaraira, vagy idegi alapú bőrbajokra.

– Szénsavas víz: az ilyen vizek literenként 1000 mg szénsavat tartalmaznak. Ez kitágítja a felszíni ereket, amitől fokozódik a bőr és a bőr alatti szövetek vérellátása, az anyagcsere, és a szívkoszorúerek kitágulása folytán a szívműködés is javul. Fokozza a tüdő oxigénellátását, és akár egy-egy konkrét szerv vérellátását.

– Radonos víz: ez egy ritka vízfajta, amely tágítja az ereket, és erős fájdalomcsillapító hatású. Az alfa-sugárzást kibocsátó radon a bőrön keresztül és légzés útján jut be a szervezetbe. Beépül a zsírszövetbe, az idegszövetbe, a folyadékokba és a mellékvesékbe, de néhány nap után kiürül.

A fentiekben a makroelemekek soroltuk fel, de ezek mellett általában 30-50 nyomelem (például vanádium, króm, mangán, vas, kobalt, nikkel, réz, cink, arzén, bróm) is előfordul az ásványvizekben. Ezek egy része a szervezet számára nélkülözhetetlen, hiányuk betegséget okoz – ezeket ásványi vitaminoknak hívjuk. Csak kis mennyiségben gyógyítanak, nagyobb mennyiségben mérgezőek. Egyes nyomelemek egymás hatását fokozzák, mások ellentétes hatást kifejtve semlegesítik egymást.

Fontos figyelmeztetés!

Bizonyos súlyos betegségek és megváltozott állapotok esetében minden termál-, ásvány- és gyógyvízben tilos a fürdés! Ilyenek a szívműködési zavarok, a magas vérnyomás, a fertőző betegségek, a reuma, a heveny gyulladások, bizonyos idegbetegségek, a láz, az erősen legyengült állapotok vagy a terhesség.

Inspiráció és ajánlott irodalom:

www.showcasemedialive.com

www.termalfurdo.net

www.wellnesscsodak.hu

www.szallasport.hu

Reklámok