Így kerek a világ

Avagy a mandalák és elhelyezésük

Töretlen az érdeklődés a blogomon a mandalák iránt (vagyis rejtélyes módon ez az első számú kereső kifejezés, amivel megtalálnak), ezért – bár továbbra sem szeretnék behatóbban foglalkozni velük, meghagyom ezt a grafikusoknak és szakértőknek – összeszedtem róluk még néhány érdekességet. Egyben összekötöm a témát a feng shui-val is, amiről eddig egyáltalán nem írtam, holott a térrendezés, a lakásunk harmonizálása, a rendszeres takarítás és rendrakás – magyarán a hozzánk illő, minket kifejező környezet megteremtése − kétségkívül jó hatással van a belső állapotunkra. (Egyébként korábban már írtam egy rövidebb cikket erről az Ideál magazinnak.)

Először egy kis személyes kitérő… Körülbelül nyolc évvel ezelőtt kaptam kölcsön egy könyvet a mandalákról, amelyben a feng shui szabályai szerint csoportosították a körábrákat. Fekete-fehér rajzok szerepeltek a könyvben, amiket az olvasónak kellett kifestenie. Miután a szerző tisztázta, hogy a lakásban, illetve a szobában melyik terület milyen életterületnek felel meg, ki lehetett választani, hogy oda melyik mandalát akarjuk kirakni, az adott színekkel kifestve. A másik lehetőség az volt, hogy kiszámítjuk a személyes születési adatainknak megfelelő számot, és a Bagua-térkép szerint megkapjuk, melyik a legfontosabb életterületünk, vagyis melyik területre kell fektetnünk a legnagyobb hangsúlyt az otthonunkban. Egy szó, mint száz: kíváncsiságból kiszámítottam, melyik a nekem való terület, és a megadott színekkel kifestettem az egyik odaillő mandalát. Nagyon szép lett: kék, zöld és fekete, vizes jellegű közegben egy aranyszínben fénylő teknősbéka. (Lehet, hogy ezüstre kellett volna festenem, de nekem akkor az arany valamiért jobban esett abban a hideg színű örvényben.) A minta a víz kavargására, kis örvényekre emlékeztetett, buborékokkal, így a pezsgést, az élet áramlását, a továbblendülést jelképezte számomra. Nem állítom, hogy ezért, de abban az évben szép lassan jelentős fordulatok következtek be az életemben, szinte minden területen: munka, önálló vállalkozás, tanulmányok, párkapcsolat, egészség, és ezekkel együtt sok minden más is átalakult. A mandalát azóta is őrzöm, és jelenleg is a neki megfelelő helyen tartózkodik.

Íme az én személyes mandalám (üveglap mögött kissé homályosan, az időtől, párától enyhén gyűrötten):

(Persze ismerjük a mondást: vigyázz, mit kívánsz, mert megvalósul! A sok hőn áhított feladattal túl is terheltem magam, mindent egyszerre akartam megvalósítani. Évekig szinte semmi szünetet és pihenőt nem engedélyeztem, csak a teljesítménykényszer hajtott, és így jött létre 6 évvel később ez a honlap.. De ki tudja, talán ez is a mandalába volt programozva :-).)

.

Mandalafestés… Miért, mire, hogyan?

A szanszkrit eredetű „mandala” szó kört, korongot jelent. Eredetét tekintve leginkább a buddhista tibeti és indiai kultúrához köthető, ahol évezredek óta használják meditációs technikákhoz, gyakorlatokhoz. Ettől függetlenül a körábrák minden kultúra eredeténél, minden ember gyökereiben ott vannak (lásd a gótikus rózsaablakokat vagy a navajo indiánok homokmandaláit). A tibeti mandala a világmindenség és az ember jelképköre, az elmélyülés eszköze. Középpontja az isteni hatalmat, egyszersmind az emberben élő isteni magot képviseli. Az ábra azt szimbolizálja, hogy a mandalakészítő felajánlja saját magát és a világot az isteni valónak (pl. Buddhának). Ezért is semmisítik meg a színes homokból napok-hetek alatt összeállított, bámulatosan részletgazdag körábrákat. Az áldozathozataltól függetlenül minden hívő tudja, hogy a mandala valódi lényegét nem lehet elpusztítani. Azok a mandalák, amelyek megmaradnak, meditációs segédeszközként, összpontosítást szolgáló tárgyakként szolgálnak tovább.

A személyes mandala rajzolása is egyfajta meditáció. Nyugtató, kikapcsoló hatása van az elmére és a lélekre, közben kreatív önkifejezést tesz lehetővé. A spontán rajzolás lehetővé teszi, hogy a gondolatok kontrollja nélkül fejezzük ki, amit érzünk, és ne kelljen szavak után kutakodnunk az önkifejezéshez. Minden érzésünket, megfogalmazatlan gondolatunkat beleengedjük abba az anyagba, abba a körbe, és engedjük, hogy az energiánk a láthatóvá váló és koncentrikusan terjedő képekbe áramoljon. Mint egy korábbi posztban már írtam, nincsenek különösebb szabályai, a lehető legspontánabb időtöltés. Nemcsak színes festékkel, filctollal, ceruzával alkothatunk, hanem anyagdarabokból vagy újságkivágásokból is összeállíthatunk patchwork-mintázatot vagy kollázst. Ha papír helyett mondjuk faalapra készítjük, a szalvétatechnika is szóba jöhet. Üvegfestékkel megalkothatjuk az ábrát üvegalapra is, amit akár hátulról mécsessel is megvilágíthatunk. Akrilfestékkel dolgozhatunk kőre is.

.

Nézzük, pontról-pontra, hogyan érdemes haladni!

1. Rajzoljunk egy kört, akár úgy, hogy egy CD-t fektetünk az alapra (papír, fa, stb.), és a külső, illetve a belső körívet is meghúzzuk. Ösztönösen kezdjük el kitölteni a két körív közötti területet, firkálgassunk, ragasztgassunk, festegessünk, ahogy éppen jól esik. Játsszunk a formákkal, mintákkal, színekkel! A közepére is rajzolhatunk valamit, természetesen. Használhatunk zsírkrétát, ceruzát, filctollat, festéket, csillogó tollat vagy festéket, újságkivágásokat, anyagdarabokat, ragasztóba szórt gyöngyöket, vagy bármi mást! Alkossunk úgy, hogy örömünket leljük benne, és megkönnyebbüljünk tőle! Nem hibázhatunk, mert nincsenek szabályok. Ha mégis hibát vétenénk, korrigáljuk valamilyen más mintázattal. (Ha nem érzünk magunkban ennyi kreativitást, természetesen előre elkészített sablont is színezhetünk, díszíthetünk, ami internetről, könyvekről, szoftverekben könnyen hozzáférhető.) – Megjegyzés: a képek a forrásuk linkjét nyitják meg.

2. Amennyire csak lehet, adjuk át magunkat a folyamatnak, ne akarjuk irányítani. Söpörjünk ki a fejünkből mindenféle áhított vagy célként kitűzött „végeredményt”! A körábra megrajzolása és kitöltése önmagunkról ad képet, információt saját magunk számára. Ez úgy őszinte és igazi, ha nincs benne terv és kontroll. Ha elakadunk, végezzünk egy kis légzőgyakorlatot, maradjunk türelmesek, és akkor folytassuk, ha ismét kikívánkozik valami belőlünk.

3. Ne feledjük, hogy a mandalafestésben nem lehet tévedni, nincsenek hibák! Egy látszólag oda nem illő folt vagy alakzat egy újabb üzenetet hordozhat, amit érdemes tovább boncolgatnunk. Érezni fogjuk, ha elkészültünk az ábrával, de ha még mindig van bennünk mondanivaló, elkezdhetünk egy másikat. Minél több dolgot engedünk ki magunkból, annál jobb lesz a közérzetünk. Az elkészült mandalákat rakjuk olyan helyre, ahol jól látjuk, és nézzünk rájuk minél többször. Így jövünk tisztába saját érzelmeinkkel, gondolatainkkal, sőt tudatalatti tartalmainkkal.

4. Nézzünk a saját mandaláinkra nyitott szívvel, legyünk nyitottak az üzeneteikre, mert egyfajta tükörként fognak a lakásban működni – amelyek azonban sokkal többet árulnak el rólunk a hagyományos tükröknél! Olyan lesz, mintha megszólítanának minket. Lehet, hogy suttogó gondolat, érzés, sugallat vagy álom formájában, mindegy. Ezeket az üzeneteket aztán leírhatjuk a naplónkba vagy megbeszélhetjük valakivel. Nem kizárt, hogy a mandalák üzenete (saját magunkról) újabb alkotásra fog ösztönözni minket: írásra, versírásra, festésre, rajzolásra, kézműveskedésre, imádkozásra, önprogramozásra stb.

5. Engedjük, hogy egyfajta csatornává váljunk a rajtunk átáramló energiák és üzenetek számára, még akkor is, ha nem értjük őket. Minden alkotásunk újabb ablakot nyit arra a titokzatos, csodálatos, rejtett kincsre, ami MI MAGUNK vagyunk.

.

A CIKK FOLYTATÁSA: „Hogy jön a képbe a térrendezés – avagy hova tegyük a mandalát a lakásban?”

.

Inspiráció és ajánlott irodalom:

Halzer Edit Mária: Feng shui mandalák, Fix Bt., Budapest, 2001

http://vanilla04.freeblog.hu/categories/Mandala/

http://mandala.lap.hu

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s