Mandalák a térben

A feng shui megmutatja, milyen mandalára van szükségünk

A közel 3000 éves, kínai eredetű Feng-shui elsődleges célja egy olyan lakókörnyezet kialakítása, amely kiegyensúlyozza és növeli a benne élők életenergiáját. Holisztikus szemlélete szerint az ember a természet szerves része, így képes rá, hogy a környezet rendezésével a saját személyiségét, egészségét és sorsát is harmonizálja. Az ősi kínai mesterek a táj és terepadottságok megfigyelésével keresték a chi áramlásokat, és észrevették, hogy a növényekhez hasonlóan az emberek is jobban élnek és fejlődnek bizonyos helyeken, mint másutt. A Feng-shui a környezet akupunktúrás kezelésének is tekinthető. Komplex rendszere van, ami elég bonyolult a nyugati ember számára, és az ősi kínai világlátásban gyökerezik.

A harmónia titka eszerint az öt ősi elem egyensúlya, vagyis a fa, a fém, a víz, a föld és a tűz megfelelő aránya, amivel a teljességet szimbolizáljuk. Ezenkívül a bútoroknak például egyenlő arányban kell tartalmazniuk a görbe jin és az egyenes jang elemeket, mert a szelíden ívelő formák és egyenes vonalak együtt járulnak hozzá az egyensúly megteremtéséhez. A feng shui szerint az otthon állapota szoros kapcsolatban áll a benne lakók egészségi állapotával, ezért nagyon fontos a rendszeres lomtalanítás, karbantartás, rendezés és tisztítás. Ezeknek legegyszerűbb módja a takarításon kívül a rendszeres szellőztetés, a már nem használt, hibás, ósdi tárgyaktól való megszabadulás, a „halott” dolgok kidobása (elszáradt növény, használhatatlan kacat, rossz emlékű tárgy, lejárt szavatosságú étel, kozmetikum, gyógyszer, sminkszer), a repedések, omlások megjavítása, a formák helyreállítása, a színek összeigazítása, elegendő fény biztosítása. A lényeg a kedvező energia („csí”) behívása, jótékony áramoltatása, megőrzése, illetve a kedvezőtlen energia („sá”) kívül rekesztése.

.

A személyes mandala létrehozása

1. lépés – A célok

Határozzuk meg minél pontosabban, hogy mit szeretnénk!

  • Egy aktuális probléma megoldása, sürgős változtatás
    (egy konkrét életterületen).
  • Születési adataink alapján a számunkra testhez álló
    terület harmonizálása.
  • Az előnytelen kialakítású lakás/munkahely térrendezése(hiány/többlet).

2. lépés – Az iránytű

A Bágua-térkép megmutatja a lakóterület ideális felosztását. Ez lehet érvényes az egész lakásra, vagy csak egy-egy helyiségre is. A bejárat ideális esetben valahol az ábra aljának közepe felé található.

Ha tudjuk, hogy életünk mely területét szeretnénk harmonizálni, vagy látjuk, hol van szabálytalanság a lakásban (szobában), keressük ki a térképről a problémás részt, és ugorjunk az 5. lépéshez! Ha viszont a születési adataink alapján a hozzánk legközelebb álló területet keressük, olvassuk el a 3. lépést!

3. lépés – A személyes szám

A személyes Gua-számunk megmutatja, hogy melyik terület képezi életünk és sorsunk gerincét. Ha ezt a területet mandalával harmonizáljuk, általánosságban előrébb lendül vagy egyensúlyba kerül az életünk, azonosabbá válhatunk önmagunkkal, és ez által minőségi változások következnek be a sorsunkban.

  • A születési évünk utolsó két számjegyét adjuk össze addig, amíg egy számjegyet nem kapunk. Igazítsuk az évszámot az alább mellékelt táblázathoz! Ha valaki például 1975. január 20-án született, még az 1974-es esztendőt kell néznie, mert Kínában csak február 11-én kezdődött az 1975-ös év. Ezután adja össze a 7-et és a 4-et: ez 11. Ebből így lesz egyjegyű szám: 1+1=2.
  • Az így kapott számot ki kell vonni 10-ből. (Ha a születés 1800 és 1899 közé esik, akkor 11-ből kell kivonni, ha 2000 és 2099 közé, akkor 9-ből.) Példánkban a 2-őt vonjuk ki 10-ből, ami 8 lesz.
  • A férfiaknál ez volt az utolsó lépés. Nőknél viszont, miután kivontuk a számot 10-ből, a maradékot ki kell egészítenünk, hogy 6 legyen, illetve ha 6 vagy annál nagyobb szám, 15-re kell kiegészíteni. Ez a példánkban a 8-at egészítjük ki 15-re: az 7. Láthatjuk, hogy a táblázat tetején ez a végeredmény szerepel az 1974-es évre.

A kínai holdújév kezdete 1901 és 2008 között

4. lépés – A szám jelentése

Azon kívül, hogy a térkép szerint melyik életterület a legtesthezállóbb számunkra, a Gua-szám a személyiségünkről és a testi-lelki problémáinkról is sok mindent elárul.

1. Az 1-es személyiség jellemzői: jó alkalmazkodóképesség, lágyság, zárkózottság, elmélyülés, álmodozás, empátia, intuitív alkat, az egyedüllét szeretete, a változatosság keresése, filozofikus hajlam, gyakori elszigetelődés.

A sérült 1-es életterület dilemmái: munkanélküliség, kudarcok az álláskeresésben, rosszul fizetett munka, karrierizmus, törtetés, etikátlan, törvénytelen munka, magány, elszigeteltség, kényszerű vagy érdekbarátságok, bizalmatlanság, félelmek, kihasználás vagy kihasználtság.

Testi problémák: a vese, a fül, a húgyhólyag és a nemi szervek betegségei.

2. A 2-es személyiség jellemzői: megbízhatóság, stabilitás, egyensúly, tökéletességre törekvés, szorgalom, alázat, makacsság, merevség, befogadás, gondoskodás, kitartás, takarékosság, rejtett érzékenység.

A sérült 2-es életterület dilemmái: állandó partnerváltoztatási kényszer, képtelenség a szakításra, válásra, erőszak a társkapcsolatban, anyagi és egyéb függőségi helyzet, túlzott ragaszkodás másokhoz, félelem az intimitástól, elzárkózás, magány, szexuális zavarok, ítélkezés.

Testi problémák: a gyomor és a női szervek betegségei.

3. A 3-as személyiség jellemzői: idealizmus, ösztönösség, nagyvonalúság, ambíció, hatalmas életenergia, lobbanékonyság, a függetlenség szeretete, nyíltság, őszinteség, kreativitás, erős versenyszellem, optimizmus.

A sérült 3-as életterület dilemmái: energiahiány, egyensúlytalanság, érzelmi problémák, családi konfliktusok, zavar a családalapításban, félelem az önálló családtól, rettegés az állandóságtól, az elkötelezettségtől, a gondoskodástól, a felelősségtől.

Testi problémák: vitalitáshiány, gyenge immunrendszer, elhúzódó, krónikus betegségek.

4. A 4-es személyiség jellemzői: odaadás, gyengédség, impulzivitás, kreativitás, romantika, érzékenység, másokra utaltság, kötelességtudat, jóhiszeműség, figyelmesség.

A sérült 4-es életterület dilemmái: túlzottan materiális gondolkodás, mohóság, gyűjtögetési kényszer, anyagi kudarcok, csőd, méltatlanul alacsony fizetés, félelem a saját képességek kibontakoztatásától, munkamánia vagy leterheltség.

Testi problémák: a bélrendszer működésének zavarai, gyakori megfázás.

5. Az 5-ös személyiség jellemzői: vezetői képesség, központi szerep vállalása, hagyományteremtő gondolkodás, megoldáskereső szemlélet, törekvés, rendíthetetlenség.

A sérült 5-ös életterület dilemmái: mániák, hibás életszemlélet, negativitás, problémákon való rágódás, feleslegesen görcsös kitartás, alávetettség, saját célok fel nem ismerése, értelmetlennek tűnő mindennapok, a felelősség másokra hárítása.

Testi problémák: súlyos betegségek, traumák.

6. A 6-os személyiség jellemzői: önuralom, introvertáltság, határozottság, szilárdság, terhelhetőség, felelősségtudat, ridegség, erkölcsösség, hűség, vezetői hajlam.

A sérült 6-os életterület dilemmái: elzárkózás az elfogadástól és a segítségnyújtástól, merevség, életvezetési zavarok, a spiritualitás teljes elutasítása, maradiság, utazási nehézségek, lakásgondok, férfiaknál munkahelyi gondok, nőknél túl férfias magatartás, gondolkodás.

Testi problémák: gyenge férfi energia, férfi szervek megbetegedése.

7. A 7-es személyiség jellemzői: életélvezet, örömteli élet, csapongás, fogékonyság, rugalmasság, kalandvágy, elbűvölő kisugárzás, agresszív önérvényesítés, akadékoskodó hajlam, pletykás hajlam, belső függetlenség, jó humorérzék, vendéglátói tehetség.

A sérült 7-es életterület dilemmái: alkotói válság, meg nem valósuló tervek, enerváltság, fásultság, céltalanság, depresszió, gyerekekkel való konfliktus, feldolgozatlan gyermekkori traumák, gyermektelenség, meddőség, problémás terhesség.

Testi problémák: tüdőbetegségek.

8. A 8-as személyiség jellemzői: stabilitás, kiegyensúlyozottság, céltudatosság, zárkózottság, szorgalom, alázat, állhatatosság, a változásoknak való ellenállás, gondoskodás, merevség, gyakorlatiasság, törtetés, anyagias szemlélet.

A sérült 8-as életterület dilemmái: tanulási nehézségek, felszínes gondolkodás, szellemi értékek nélküli élet, elzárkózás az új ismeretektől, elvakultság, hibás önértékelés, hiányos önismeret, ismeretek önző birtoklása, információval való visszaélés.

Testi problémák: hátfájás, testsúlyingadozás, evési zavarok, nehéz terhesség.

9. A 9-es személyiség jellemzői: vidámság, éles elme, aktivitás, szenvedélyesség, impulzivitás, nagy összefüggések áttekintése, lendület, megnyerő fellépés, nyíltság, jó kapcsolatteremtő és kommunikációs képesség.

A sérült 9-es életterület dilemmái: pletykálkodás, mások életébe való beavatkozás kényszere, kóros függés a külvilág véleményétől, állandó szereplési vágy, dramatizált viselkedés, hazudozás, rossz hírnév, vagy teljes ismeretlenség

Testi problémák: a szem, a szív és a mell megbetegedései.

.

5. lépés – Harmonizálás

Ha át akarjuk rendezni a kritikus területet, válasszunk a területnek megfelelő színeket, anyagokat, mintákat. A MANDALÁNKAT IS ILYEN SZÍNEKKEL, ALAKZATOKKAL, ANYAGOKKAL KÉSZÍTSÜK EL!

1. Karrier, emberi kapcsolatokVíz elem: színből a kék árnyalatai és fekete; formából a hullámos, szabálytalan alakzatok; díszként szobai szökőkutak, akváriumok, üvegtárgyak, tükrök; anyagból üveg; textilből selyem és szatén; mintából hullámvonal.

2. Szerelem, házasságFöld elem: színből sárga, narancs, barna, bézs; formából négyzet, téglalap; díszként lapos tálak, sárga vázák, agyag- és kerámiaszobrok; anyagból porcelán, terrakotta, kerámia, kristály; textilből vászon, len; mintából márványos, vízszintes csíkozás.

3. Család, egészségFa elem: színből a zöld és árnyalatai; formából magas, egyenes, henger, valamint szétágazó; díszként bambusz, parafa, fonott kosarak, hosszúkás tárgyak; anyagból fa, papír, élő zöld növény; textilből pamut; mintából függőleges csíkozás.

4. Gazdagság, sikerFa elem: színből a zöld és árnyalatai; formából magas, egyenes, henger, valamint szétágazó; díszként bambusz, parafa, fonott kosarak, hosszúkás tárgyak; anyagból fa, papír, élő zöld növény; textilből pamut; mintából függőleges csíkozás.

5. KözéppontFöld elem: színből sárga, narancs, barna, bézs; formából négyzet, téglalap; díszként lapos tálak, sárga vázák, agyag- és kerámiaszobrok; anyagból porcelán, terrakotta, kerámia, kristály; textilből vászon, len; mintából márványos, vízszintes csíkozás.

6. Segítőkész emberek, utazásFém elem: színből fehér, arany, ezüst, bronz; anyagból fém, kovácsoltvas; formából gömb, kerek, ovális; díszként kerek képkeretek, fémszobrok; textilből lurex, fémes csillogású, hímzett, brokát; mintából pöttyös, félkörmintás.

7. Alkotókészség, gyerekFém elem: színből fehér, arany, ezüst, bronz; anyagból fém, kovácsoltvas; formából gömb, kerek, ovális; díszként kerek képkeretek, fémszobrok; textilből lurex, fémes csillogású, hímzett, brokát; mintából pöttyös, félkörmintás.

8. Önművelés, tudásFöld elem: színből sárga, narancs, barna, bézs; formából négyzet, téglalap; díszként lapos tálak, sárga vázák, agyag- és kerámiaszobrok; anyagból porcelán, terrakotta, kerámia, kristály; textilből vászon, len; mintából márványos, vízszintes csíkozás.

9. Hír, hírnévTűz elem: színekből piros, vörös, bíbor; formából piramis, felfelé mutató háromszög, spirál; díszként élő állatok, lámpa, gyertya, kandalló, füstölő, nap, csillagok, sztárok fotói; anyagból bőr, műbőr, műanyag; textilből műszál, latex, piros anyagok; mintából háromszög, virágok.

.

Tapasztalatok szerint az átalakítás után hat hónapon belül sor kerül a pozitív változásra, vagy legalább az első előmozdító eseményekre.

.

További bőséges információ a fenti módszerről Halzer Edit Mária Feng Shui mandalák című könyvében olvasható, ahol kifesthető mandala-sablonokat is találhatunk.

.

Inspiráció és ajánlott irodalom:

http://mandala.lap.hu/

http://fengshui.lap.hu/

http://mek.oszk.hu/01100/01194/html/index.htm

http://www.art-is-fun.com/how-to-draw-a-mandala.html

http://www.wikihow.com/Draw-a-Mandala

Nyomtatható és színezhető sablonok forrásainak gyűjteménye:

http://mandala.lap.hu/kifestheto_mintak-patterns/11255943

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s