4. Önprogramozás

Negyedik szint: önprogramozás, szemléletformálás, kreatív szellemiség

A negyedik szinten a megtalált belső nyugalom és erő segítségével pozitív változásokat idézhetünk elő magunkban és az életünkben. Valójában mindannyian gyerekkorunk óta folyamatosan programozzuk magunkat, de ritkán ismerjük fel, hogy ezek a programok hátráltatnak minket, és alakítanunk kell rajtuk. Sokan úgy véljük, hogy az átvett mintáink, a rég kialakult hiedelmeink uralkodnak fölöttünk, holott ez természetesen fordítva van. A tudat nem ismeri az időt, tehát az elménk számára mindig csak a jelen létezik. Szintén nem tud különbséget tenni az elképzelt és a valós események között, ezért valósnak fogad el mindent, amit élethűen és meggyőződéssel elképzelünk. Ezért az agyunknak mindegy, hogy negatívan vagy pozitívan programozzuk magunkat – csak a lelkünknek nem.

.

Teremtés vs. termékenység

Ma nagy divatja van az ún. „teremtő” módszereknek; sok-sok könyv jelenik meg a „titokzatos” belső lelki programozásról, illetve arról, hogy miként „rendelhetjük meg” a kívánatos dolgokat az univerzumtól, azaz miként teremthetjük meg az általunk vágyott életet. Spirituális és materialista beállítottságú emberek egyaránt hihetnek a tudat önprogramozó erejében. A különbség talán abban rejlik a két tábor között, hogy a hívő embert a felsőbb hatalom felé, a materialista embert a tudomány felé érzett alázat készteti önmérsékletre a nagy „teremtésben”. Az alázatos ember ismeri fizikai-lelki-szellemi korlátait, így tudja, hogy nem lehet teremtő, legfeljebb termékenyen használhatja fel a lelki-szellemi képességeit és erejét. Ezt megteheti, és kötelessége is megtenni, hiszen a negatív önprogramozással nemcsak a saját életét, hanem mások életét is megkeserítheti, vagy akár tönkre is teheti.

Miért van az, hogy az embereknek nehezebben megy a pozitív önprogramozás, mint a negatív, sőt tulajdonképpen nem is akaródzik nekik ezt gyakorolni? Eric Berne következtetése szerint a boldogság unalmas, és nem eléggé figyelemfelkeltő – vagyis nem lehet vele másokat manipulálni. A boldogság önmagában egy kiteljesedett állapot, amivel követendő példát ugyan mutathatunk, de nem befolyásolhatunk másokat olyan irányban, hogy a saját kényünk-kedvünk szerint vegyenek részt az életünkben. A pozitív programozás egyfajta életöröm-tréning. Minden olyan technikának, amely jövőbeli jelenetek elképzelésével teremti meg a pozitív változásokat, alapvető feltétele, hogy ne csak a képet vizualizáljuk (ahogy például átvesszük a csodálatos új autónkat), hanem a hozzá tartozó örömérzést is minél intenzívebben át tudjuk élni.

.

Öntözd a kerted!

Képzeljük el, hogy a lelkünk-szellemünk egy kert, gazdag termőfölddel, amelyen értékes növények ugyanúgy teremnek, mint gyomok. Ahhoz, hogy megszabaduljunk a káros gondolatformáktól, hiedelmektől, és az örömre, elégedettségre tudjuk programozni magunkat, rendszeresen ki kell tépkednünk a gazt, kultúrnövényt kell a helyébe ültetnünk, és gondosan kell ápolnunk a virágot, gyümölcsöt termő növényeket. Munkát, erőt, aktivitást, sőt derűlátást igényel az, hogy állandóan figyeljük a kert állapotát, öntözzük és termékenyebbé tegyük. Ugyanígy csak tevékenyen lehet visszaszorítani a gyomokat, amelyek megakadályoznak a boldogság átélésében, a harmónia elérésében és fenntartásában.

A gaz szinte egyáltalán nem igényel gondozást, nő magától is, ha egyszer már gyökeret vert a kertünkben. A szép, kellemes és értékes terményekért viszont meg kell dolgozni. Ritka az olyan szerencsés ember, akinek a szülei ügyelnek arra, hogy csodálatos édenkertet ápoljanak a gyermekük lelkében. Elkeseredni azonban nem kell, mert ilyen kertet felnőttként, sőt idős korban is létrehozhatunk.

Mit jelent tehát az önprogramozás? A tudatunk és a lelkünk termékeny erő, amely az adott keretek között rengeteg dolgot képes kitermelni magából. Az önprogramozással felülírhatjuk a gondolatainkat és a hitrendszerünket, ami pozitívan hat az érzéseinkre is. Ezek a változások idővel pozitívan befolyásolják a viselkedésünket, a kapcsolatainkat és a velünk történő eseményeket is.

.

A hatékony önprogramozás

A tudattalan csak olyan parancsokat, mondatokat fogad be, amit a tudat igaznak fogad el ránk nézve. Csakis azután következhetnek a pozitív megerősítések. Ahhoz ugyanis, hogy valami beépülhessen lényünk minden szintjébe, először a tudat gátját kell átszakítania. Kizárólag olyan megerősítésekkel próbálkozhatunk, amelyek őszinték, illetve reálisak, és csak ezek után fordulhatunk pozitív irányba. Rendkívül jó módszer erre az ARI, amely a következőkből áll:

º  1. A, mint aktuális – Fogalmazzuk meg őszintén az aktuális állapotot! „Most nyomorultul érzem magam.” Az őszinteséggel átjutottunk a szűrőn, hallgat a vészjelző. Elvégre ez igaz, így nincs tudati gát, a tudat azt érzékeli, hogy a mondat ránk vonatkozik. A következő lépés már közelebb hatolhat a tudattalanhoz.

º  2. R, mint reális – Kicsit kívülállóként, bölcs nagytestvérként figyelve magunkat, jelentsük ki, hogy képesek vagyunk elérni az áhított állapotot! Elvégre miért ne lennénk képesek rá? „De képes vagyok a boldogságra.” Ez már a tudatalattiba is lehatolhat.

º  3. I, mint ideális – Végül kanyarítsuk a gondolatot arra, amerre szeretnénk: az áhított célra! „Ezért kifejlődik bennem a boldogság.” Zöld utat kaptunk a tudatalattiban, így az állítás szépen meg is gyökerezhet benne.

A teljes mondat tehát így hangzik: „Most nyomorultul érzem magam, de képes vagyok a boldogságra, ezért kifejlődik bennem a boldogság.” Bármilyen problémával küzdünk, át lehet fordítani reálisba, majd pozitívba. A 2. lépéshez tárgyilagos és reális szemlélet, a 3. lépéshez bizalom, önbizalom és hit kell. Legjobb, ha szokásunkká tesszük ezt az önprogramozást.

.

További hasznos és érdekes információk az Andalodó könyvben!

.

Többek között:

A harmónia titkai, a bevonzás és az alázat, mint tartópillérek.

A magabiztosság elérése öt lépésben.

Még több tudnivaló az ARI módszerről.

Frappáns önprogramozó (ARI) mondatok 10 fő életterülethez.

A gyógyító szellem: spirituális technikák.

Az Élet Törvényei – amiket figyelembe kell vennünk az önprogramozásnál.

ITT MEGRENDELHETŐ!

Reklámok