A stressz és a Tao

A kínai taoizmus csaknem 2500 éves világnézet és vallás, amely a mai ember számára is hasznos és tanulságos titkokat őriz – akár a helyes stresszkezelésről is. Ez a szemlélet az alapja a hagyományos kínai orvoslásnak, harcművészeteknek, mozgásformáknak is. A taoizmus szinte kimeríthetetlen tárháza a stresszoldó trükköknek. Tipikusan olyan alapelvekről van szó, amelyekkel látszólag mindenki tisztában van, a gyakorlatban mégis rendszeresen szem elől tévesztjük őket.

Lássuk, mit üzennek az ősi taoista bölcsek a modern embernek!

Térj vissza a természetbe! – Minél többször érdemes a természettel és a természetközeli életmóddal kapcsolatba kerülni, a lakásba, irodába és járművekbe való bezártság helyett. A természet olyan energiákat mozgósít az emberben, amelyeket tőle elzártan nem tudunk sokáig működtetni. Feltölt erővel, és új megoldásokra inspirál. Ha nem sikerül kimennünk a természetbe, csempésszünk be több természetet az otthonunkba, például növényekkel! Gyalogoljunk, kertészkedjünk, készítsünk tárgyakat természetes anyagokból!

Játssz! – Minden napba bele kéne komponálnunk egy kis játékot, amely színtisztán csak a kikapcsolódásról, szórakozásról, a pillanat önfeledt megéléséről szól. A saját kreativitásunkkal hosszú távon csak így tarthatunk fenn egészséges kapcsolatot. A játék és az öröm főként a túlhajszoltság és lelki traumák idején létfontosságú.

Légy mozgásban! – Ha valamin túl sokat rágódunk, túlanalizáljuk, a saját tetterőnket ássuk alá, a saját fejlődésünket akadályozzuk. Akárcsak a taoista gyökerű tai chi mozgáskultúrában, ennél a tanácsnál is az a lényeg, hogy folyamatos mozgásban legyünk, energiáink ne rekedjenek meg. Ne a gondolatokban, hanem a tevékenységben legyünk benne, amely minél spontánabb, annál jobb. Lassan, könnyedén, de erősen és állhatatosan haladjunk, akár a patak vize. Tevékeny életmóddal könnyebb a jelen pillanatban élni, az élet valóságát megtapasztalni.

Bízz a megérzéseidben! – Senki sem tudja nálunk jobban, mire van szükségünk, hogyan lehetnénk kiegyensúlyozottabbak, hogyan lehetne jobb az életünk. Töprengés helyett az érzéseinket, az intuíciónkat érdemes előtérbe helyezni, mert ezekből érkeznek az igazi válaszok a kérdéseinkre. Tanuljuk meg megkülönböztetni a helyesnek tartott dolgokat és az elvárásokat attól, amit mi jónak érzünk.

Légy nyitott új utakra! – Az embernek meg kell őriznie rugalmasságát, hogy új megoldásokat, módszereket találjon, és ehhez bátorság, intuíció és kreativitás kell. Albert Einsteintől származik az idézet: „Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen”.

Töröld el a maradványokat! – Kezdjünk minden napot új lappal, töröljük le a tábláról az előző napok hibáit, rossz emlékeit. Fogadjuk el korábbi tévedéseinket és sérelmeinket sajátunknak, de ne cipeljük őket, ne tegyük őket kiindulási alappá. Begyakorolható és így szokássá tehető az a szemlélet, hogy minden napot frissen kezdünk, meglátjuk bennük az új lehetőségeket.

Fogadd el a ciklusokat! – A taoizmus arról is szól, hogy el kell fogadnunk a körülményeket, amelyek közt élünk, legalábbis fel kell ismernünk, amikor ezek nem megváltoztathatók. Ez alapfeltétele az energiánk megőrzésének. Ebben a rendszerben öt elem és elv létezik: 1. Fa (fejlődő, terjedő energia); 2. Tűz (az ereje teljében lévő, legtevékenyebb energia); 3. Föld (az átalakuló energia); 4. Fém (a csökkenő, megszilárduló energia); Víz (a nyugvópontján lévő, csendes energia). Ha ennek a természetes ritmusnak megfelelően haladunk, ha mindig éppen olyan tevékenységet választunk, amely megfelel egy életszakasznak és az éppen aktuális energiaszintünknek, megmarad az erőnk, és tovább tudunk haladni. Ha viszont ellenkező irányba fordulunk, azt – nem véletlenül – „destruktív körnek” nevezik; kioltódnak, szétforgácsolódnak az energiáink. A káros stressz akkor gyűlik össze leginkább, amikor megtagadjuk ezeket a ciklusokat – amikor a csúcson lévő energiát korlátok közé szorítjuk, amikor a nyugvó energiát forrpontig akarjuk hevíteni, amikor a fejlődést összezsugorítjuk, megkeményítjük, ha az átalakulást akadályozzuk, illetve ha az éppen megszilárduló dolgokat örökké átalakítanánk.

.

Inspiráció és ajánlott irodalom:

http://users3.ml.mindenkilapja.hu/users/felismeresek/uploads/Taoizmus-1.html
http://terebess.hu/keletkultinfo/lexikon/taoizmus.html
http://www.ahachi.com/natural-stress-relief.html
http://voices.yahoo.com/chinese-secrets-success-against-stress-2308279.html?cat=5
http://sirmartin.wordpress.com/2007/07/03/the-philosophy-of-stress-part-1-the-tao-of-stress/

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s